Ayasofya'da ilk cuma namazına kimler davetli, kimler değil?

Ayasofya'da ilk cuma namazına kimler davetli, kimler değil?

Ayasofya’daki tarihi gün için düzenlenen 500 kişilik davet listesine göre, Devlet Bahçeli ve Fatih Erbakan Cuma namazına katılacak. Kılıçdaroğlu ve Akşener ise mazeret belirterek katılmayacaklarını bildirdi. Karamollaoğlu ve İmamoğlu’na davet son gün gelirken; Davutoğlu ile Babacan davetliler arasında yer almadı.

Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ardından Ayasofya resmen ibadete açılıyor. Tarihi ilk Cuma için caminin içinde sadece 500 kişinin namaz kılacağı belirtildi.

Geçen hafta “İsim isim herhangi bir davet söz konusu değil” ifadelerini kullanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde yarın kılınacak cuma namazı için siyasetçiler, milletvekilleri, bürokratlar, yabancı devlet ve din adamlarının da aralarında bulunduğu 500 kişiye davetiye gönderdi. Bu isimlerin tamamı yarın görülecek. Peki Ayasofya’da kılınacak ilk Cuma namazına kimler davet edildi, kimler edilmedi?

İLK AÇIKLAYAN ÖZIŞIK İLE BAHADIROĞLU OLDU

Kendisine davetiye ulaştığını ilk olarak açıklayan isimler gazeteci Süleyman Özışık ve yazar Yavuz Bahadıroğlu oldu.

BAHÇELİ AYASOFYA’DA OLACAK

Meclis’te grubu olan partilerden MHP Genel Başkanı Bahçeli Ayasofya’da olacak.

KILIÇDAROĞLU, ERBAŞ TARAFINDAN DAVET EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bizzat Diyanet İşleri Başkanı tarafından davet edildi ama CHP’den, “Davet için teşekkür eden Sayın Genel Başkanımız, ibadetin kameralar önünde gerçekleştirilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını belirterek, daveti geri çevirdi” açıklaması geldi.

AKŞENER KATILMAYACAK

Davet edilen genel başkanlardan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, koronavirüs karantinasında olduğunu söyleyerek katılmayacağını açıkladı.

HDP DAVET EDİLMEDİ

Meclis’te grubu olan partilerden HDP ise Ayasofya’ya davet edilmedi. Davet edilen siyasetçilerden biri de “Davet olursa giderim” açıklaması ‘’Namazın protokolü olmaz” sözleriyle eleştirilen Muharrem İnce oldu. İnce bizzat Ali Erbaş tarafından cuma namazına davet edildi.

DESTİCİ DAVET EDİLDİ

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de davet edilen liderler arasında.

ERBAKAN DA AYASOFYA’DA OLACAK

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise “Cuma günü Ayasofya Camii’nde tam 86 yıl sonra kılınacak ilk namazda, aziz milletimizle, Yeniden Refah Partimizin tüm vatan sathından teşkilat mensupları ve üyeleri ile birlikte bizler de bulunacağız, bu muazzam tarihi ana hep birlikte şahitlik edeceğiz” notuyla davetiyesini paylaştı.

Süleyman Özışık ve Yavuz Bahadıroğlu gibi isimlere davet gitmişken, uzun yıllar Ayasofya’nın açılması için mücadele etmiş Milli Görüş hareketinin temsilcisi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu dünkü basın toplantısında Ayasofya Camisi’nin açılışı için kendisine davet gelmediğini açıklamıştı.

SP LİDERİ, ERBAŞ TARAFINDAN DAVET EDİLDİ

Karamollaoğlu dün akşam saatlerinde Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından davet edildi.

İMAMOĞLU’NA DAVETİYE SON GÜN ULAŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada henüz kendisinin davet edilmediğini söylemişti:

“Ankara’dan hangi bakanlık ya da devletin hangi kurumu İstanbul’da hangi açılışı yaptıysa ya da hangi tören yapıldıysa bana hiçbir davet gelmedi bugüne kadar. Benim çalışma arkadaşlarımdan isteyen rahatlıkla gidebilir. Ben yarın Ankara’dayım. Hacı Bayram Veli Camii’nde olacağım.”

Ama İmamoğlu’na davetiye son gün saat 14.30’da ulaştı.

DAVUTOĞLU VE BABACAN DAVET EDİLMEDİ

HDP ile birlikte şu ana kadar davet almamış iki parti de DEVA ve Gelecek. DEVA lideri Babacan ve Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu’na Diyanet’ten herhangi bir davet ulaşmadı.

PAPA’YA DA DAVET GİTMİŞ

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’nin Papa’yı Ayasofya Camii’ne davet ettiğini açıkladı. Davete katılması beklenmiyor.

Gerçek Gündem’den Atakan Sönmez’e konuşan Diyanet yetkilileri, davet edilecek gazeteci listesinin Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderildiğini ifade etti.

AYASOFYA’DA CEMAATİ BÖLEN SİYASET

AYASOFYA’YA ÇAĞRILANLAR ÇAĞRILMAYANLAR

AYASOFYA’DAKİ FRESKLER PERDELERLE KAPATILDI

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN