Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından dünyadan ilk tepkiler

Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından dünyadan ilk tepkiler

Ayasofya‘nın yeniden cami olmasının önünü açan Danıştay kararını takiben, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile ibadete açılması dünya gündemine oturdu. Başta uluslararası ajanslar olmak üzere dış basın, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını ‘son dakika’ gelişmesi olarak duyurdu.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya, 85 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Bu karar, dünya basınının da bir numaralı gündemi oldu. Başta uluslararası ajanslar olmak üzere dış basın, son dakika koduyla gelişmeleri paylaştı. İşte dünya basınından ilk tepkiler...

REUTERS

Reuters haber ajansı “acil” koduyla geçtiği haberde kararın uluslararası uyarılara karşı alındığına dikkat çekti.

AP

AP'nin son dakika haberinde Ayasofya'nın cami olması kararının Yunanistan'la soruna yol açabileceği ifadesi yer aldı. Reuters haber ajansı acil koduyla geçtiği haberde kararın uluslararası uyarılara karşı alındığına dikkat çekti.

BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sitesi üzerinden ‘son dakika’ verdiği haberde, “Türk mahkemesi, 6’ncı yüzyılda inşa edilen Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesinin yolunu açtı” ifadesini kullandı.

BBC, Ayasofya’nın UNESCO Dünya Mirası listesinde olduğunu hatırlatırken, UNESCO’nun Türkiye’ye Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmemesi yolunda çağrı yaptığını aktardı.

AMERİKAN NEW YORK TİMES

Amerikan New York Times gazetesi de “mimari bir mücevher” olarak tanımladığı Ayasofya’nın mahkeme kararıyla müzeden camiye dönüştürülebileceğini yazdı. Öte yandan değişimin uzun süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından istendiğine vurgu yaptı.

YUNAN BASINI

Yunan Kathimerini gazatesi de internet sitesinden aktardığı haberde, “kararın Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimi derinleştireceği” yorumuna yer verdi.

Yunanistan merkezli Skai'de ise "Türkiye Yüksek Mahkemesi, uluslararası tepkilere rağmen Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önünü açtı" ifadeleri kullanıldı.

Bir diğer Yunan medyası Naftemporiki'de kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşması yapacağı bilgisine yer verildi.

Prothotema haber sitesinde ise karar, "Ayasofya: Türkler camiye giden yolu açmaya karar verdi" başlığıyla duyuruldu.

AL JAZEERA

Al Jazeera News ise, haberi Ayasofya'nın yeniden camiye dönüşmesinin yolu açıldı başlığıyla duyurdu.

FRANSA BASINI

France 24 ,'harikalar harikası' olarak tanımladığı Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önü açıldı dedi.

Fransız Le Figaro gazetesi de “Türk Danıştayı’nın Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesinin yolunu açtığını” belirtti.

NBC NEWS

NBC News'te İstanbul'un dünyaca ünlü ikonik Ayasofya'sı camiye dönüşüyor ifadelerine yer verildi.

SPUTNİK

Rus Sputnik ajansı “Türk Danıştayı, Ayasofyanı’nın müzeye dönüştürülmesi yolundaki 1934 kararını kaldırdı” başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl bu yönde bir açıklamada bulunduğunu hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN