AYM'den Festus Okey kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi

AYM'den Festus Okey kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi

AYM, 14 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde polisin kurşunuyla hayatını kaybeden Nijeryalı Festus Okey’in yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve aileye tazminat ödenmesine hükmetti.

İstanbul’da yaşayan Nijeryalı mülteci Festus Okey, 20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltında tutulduğu Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından vurulmuş, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği ise hastanede kaybedilmişti.

POLİSE 4 YIL 2 AY HAPİS CEZASI

Okey’i vuran polis Cengiz Yıldız hakkında dava açılmış ancak dava yıllarca sürüncemede kalmıştı. Sanık polis mahkeme tarafından 2011 yılında ‘taksirle öldürmek’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen hapse girmemişti.

Üye hakimlerden biri, sanığın ‘olası kastla öldürmek’ten 20 yıl ceza alması gerektiğini savunmuştu. Ardından da karar temyiz edilmişti.

Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başarmış ancak Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedilmişti.

Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulmasıydı.

ÜST MAHKEME KARARI BOZUNCA YARGILAMA YENİDEN BAŞLADI

Üst mahkeme, 2018’in sonlarında Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden yerel mahkeme kararının bozarak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetmişti.

2018’in Aralık ayında yeniden başlayan davada İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Okey’in Güney Afrika’da yaşayan annesi Love Ogu ve abisi Tochukwu Gameliah Ogu’dan alınan ve avukat Alptekin Ocak ve sanatçı Banu Cennetoğlu’nun getirdiği örneklerin Adli Tıp tarafından incelenmesine karar vermişti.

DNA testi sonucunda eşleşme sağlanırken, mahkeme de ailenin davaya katılma talebini kabul etmişti.

4 Kasım 2020 tarihinde yapılan duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanık polisin “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapsini istemişti.

AVUKATLARDAN AYM'YE BAŞVURU

Bu süreçte Festus Okey’in avukatları, 2018’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuşlardı. Ankara Gazetecisi adlı internet haber sitesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, başvuruda, olaya ilişkin etkili ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının, ölümle sonuçlanan şiddetin ırk temelli ayrımcılık saikiyle gerçekleştirilmesi nedeniyle yaşam hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiği iddia edildi.

'YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ'

AYM İkinci Bölüm, 13 Ocak’ta yaptığı toplantıda, polis kurşunuyla ölen Festus Okey’in yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve aileye tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkeme, bazı kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada etkili ceza soruşturması yürütülmesi yükümlülüğünün ihlal edildiği ile ayrımcılık boyutuyla eşitlik ilkesinin ihlal edildiği iddialarını ise kabul edilemez buldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN