Babacan'dan iddialı yorum: Erdoğan kendisi için erken seçime gidebilir

Babacan'dan iddialı yorum: Erdoğan kendisi için erken seçime gidebilir

AK Parti ile MHP'nin 'Seçimler vaktinde yapılacak' açıklamalarına rağmen muhalefet 'erken seçim' iddiasında ısrarlı. Son olarak DEVA Partisi lideri Babacan "Erdoğan süresini uzatmak için erken seçime gidebilir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Bahçeli'ye yönelik yaptığı 'erken seçim' çağrısı siyaseti yeniden alevlendirdi. CHP liderinin çağrısına Gelecek Partisi lider Davutoğlu destek verirken, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 2023'e kadar dayanmayacağını belirterek erken seçime işaret etti.

AK Parti ve MHP ise kesin bir dille erken seçim olmayacağını açıkladı. Hatta Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun çağrısını sert sözlerle reddetti.

Erken seçimler ilgili son olarak Babacan dikkat çeken açıklamalarda bulundu, "Erdoğan süresini uzatmak için erken seçime gidebilir" çıkışında bulundu.

basliksiz-1-002.jpg

Gazeteci Murat Yetkin, Babacan'ın sözlerini kişisel bloğu yetkinreport.com'a taşıdı.

Yetkin'in yazısı şöyle: 

"Babacan'a göre, temel olarak ekonomik nedenlerle Haziran 2018 seçimlerinden bu yana AK Parti’nin "siyasi sermayesi her geçen ay eriyor. Anca koalisyon ve ittifaklarla iktidarını sürdürebiliyor. Hukuki değil ama siyasi meşruiyeti zayıflıyor."

Bunu aşmak için de Erdoğan daha fazla yıpranmadan erken seçime gidebilir ve bu yolla, bir daha cumhurbaşkanı adayı olamayacağı tartışmalarını da aşmayı deneyebilir. "Anayasa’da bir madde var" dedi Babacan toplantıda; "Erken seçime gidildiğinde Cumhurbaşkanının görev süresi de tamamlanmamış sayılıyor. Toplam görev süresinin uzaması için bu yola başvurabilir."

"ANAYASA'NIN 116'INCI MADDESİNDEKİ MAYIN"

Babacan toplantıda maddeyi söylemedi. Ancak daha sonra Babacan’ın kurmaylarından birine "116’dan mı söz etti?" diye sorduğumda "Evet" yanıtı aldım; "O madde".

TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi başlıklı 116’ıncı maddesinin üçüncü cümlesinde şöyle deniyor:

"Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."

Yani, Haziran 2023’te yapılması beklenen seçimler yerine, diyelim bir yıl, ya da birkaç ay önce erken seçime gidilse, Anayasa’nın bu maddesine göre Erdoğan’ın 2018’den beri cumhurbaşkanlığı süresi sayılmadan yeniden aday olabilir.

Malum, AK Parti-MHP iktidar blokunun bir süredir Anayasa Mahkemesi üzerinde kurduğu baskının bir nedeni olarak da Cumhurbaşkanlığı seçimleri gösteriliyordu. Siyaset kulisindeki iddialara göre, iktidar bloku, 2014’ten sonra 2018’de de halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilmiş olan Erdoğan’ın yeniden aday olmasını önlemek amacıyla muhalefetin Anayasa Mahkemesine gitmesinin önünü şimdiden almak istiyordu.

Babacan böylelikle Erdoğan’ın hiç bu tartışmaya girmeden 2021 sonu, 2022 başında erken seçime gitmek suretiyle yeniden aday olabileceğini öne sürüyor."

Van'da esnafla bir araya gelen DEVA Partisi lideri Babacan, Türkiye'nin erken seçime gidebileceğini belirterek "2023'e kadar sistemin dayanmasını açıkça zor görüyoruz. Problemeler büyük olsa da Türkiye'nin hızlı ayağa kalkma potansiyeli var" demişti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu 'erken seçim' için Bahçeli'ye çağrı yapmıştı. 

 

Kılıçdaroğlu'nun çağrısına Meclis Grup Toplantısı'nda cevap veren MHP lideri Bahçeli "CHP Genel Başkanı’nın seçim isteği de sipariştir, aynı zamanda hezeyandır " demişti. 

 

Bahçeli şunları kaydetti: "Biz erken seçim talebini söyleyenden daha çok söyletenleri yani sahibinin sesini ve kimliğini merak ediyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu, sen ki, KKTC’deki Kapalı Maraş bölgesine bile yabancısın, sanki ilk kez duymuş gibisin, sana bakıp bakıp üzülüyorum, hep çalışmadığın yerlerden sorularla karşılaşıyorsun. Kılıçdaroğlu’na diyorum ki seçimi falan boşver, altının para ettiği bir dönemdeyiz, söz gümüşse sukut altındır, sükut et de biraz kazan.

 

Terazi var tartı var, her şeyin bir vakti var, beklemesini bil. Sakın ha tedbiri elden bırakma, davetsiz gelen döşeksiz oturur. Kulağına küpe olsun, elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez. Hele biraz sabret; gurkun cücüğü güzün sayılır. Bu işlere kafa yorma, seçim meçim derdine düşme; işin yoksa şahit ol, paran çoksa kefil ol. Göz var izan vardır, bizim görüşümüz açıktır, değişmemiştir. MHP, genel seçimlerin zamanında yapılmasından, sandığın 2023 yılının Haziran ayında kurulmasından yanadır. Bu tutarlılığımızı ve kararlılığımızı muhafaza edeceğiz. Erken seçim tartışması boşuna emek ve nefes israfıdır." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN