Bahçeli sürprizi

Bahçeli sürprizi

MHP lideri Bahçeli Türkiye’nin gündemini değiştiren sürpriz bir çağrıya imza attı. “26 Ağustos’ta erken seçime gidelim” diyen Bahçeli’nin açıklamaları Ankara’yı hareketlendirdi. CHP başta olmak üzere muhalefet, öneriye sıcak bakarken, Bahçeli ile Adalet Bakanı görüştü. 20 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve parti kurmaylarıyla bir araya geldi. Bugün de Erdoğan ve Bahçeli bir araya gelecek.

Ankara’da erken seçim rüzgarları esmeye başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin dünkü gurup toplantısında sürpirz bir çağrı yaparak 26 Ağustos’ta erken seçime gidilmesini istedi. Çağrıya muhalefetten olumlu yanıt gelirken kurmayları ile toplanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli’nin bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

MHP lideri Bahçeli partisinin olağan grup toplantısında yaptığı konuşmayla Türkiye’yi seçim sathı mailine soktu. 16 Nisan 2017’deki referandum ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sürekli eleştiri altında olduğunu belirten Bahçeli şunları söyledi: “Türkiye’nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019’a kadar sabırla dayanması mümkün değildir. İktidar partisiyle varılan uzlaşma neticesinde mahalli idareler seçimleri hariç olmak üzere, cumhur ittifakının iki paydaşından biriyiz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi milli beka açısından acil hal almıştır. 31 Mart 2019’da mahalli idareler seçimi yapılacaktır. 7 ay 3 gün sonra da Cumhurbaşkanı ve milletvekilli genel seçimi gerçekleştirilecektir. Siyasi takvim budur. Mahalli idareler seçimlerinde yaşanması muhtemel kutuplaşma ve anlaşmazlıkların, 3 Kasım’a nasıl yansıyacağı, ne gibi olumsuzluklara kapı aralayacağı ve Türkiye’yi nerelere sürükleyeceği az çok malumunuzdur... Önümüzde iki seçeneğimiz vardır. Ya cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için normal tarihi olan 3 Kasım 2019’da beklenecek ya da milli mecburiyetle ortaya çıkan meşru gerekçelerden dolayı seçimler erkene çekilecektir. Gerekli uyum yasalarının çıkarılması akabinde, MHP takdir ve tercihini seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır. Bu işi daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Teklifimiz şudur: 26 Ağustos 2018 Pazar günü yani Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruzun yıldönümünde, sandıkarı kuralım. Bize göre başka çare kalmamıştır. Türkiye’nin belini bükmeye çalışan CHP’ye ve diğer yancılarına hodri meydan diyoruz.”

İLK YANIT BOZDAĞ’DAN: MHP liderinin sürpiz teklifine iktidar kanadından ilk yanıt Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ teklifin partisinin yetkili kurullarında değerlendirileceğini söylemekle yetindi.

CHP’Lİ TEZCAN “HADRİ MEYDAN”:  MHP liderinin erken seçim çağrısına yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Hodri meydan, erken seçime hazırız. Türkiye’yi bu sıkışmışlıktan çıkarmanın yolu seçimdir” dedi

'KASIM 2019 MESAJI'

Bahçeli’nin çağrısının ardından partisinin grubunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘erken seçim’ tartışmasına hiç girmemesi ve partililerine ‘Kasım 2019’a hazırlanın’ çağrısı yapması dikkat çekti.

MHP lideri Bahçeli’nin konuşmasının TBMM’de hareketli saatler yaşandı. Bahçeli konuşmasının ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Meclis’teki odasına giderek bir süre görüştü. Bahçeli’nin görüşmesinin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ak Parti kurmayları bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Erdoğan gruba girerken konu ile ilgili “Şu an itibariyle bir yorumum olmayacak. Ama yarın Bahçeli ile bir görüşmem var” açıklamasını yaptı. Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasında ise “Kasım 2019’daki seçimlere hazırlanın’ ifadelerini kullanması ise dikkat çekti. 16 Nisan referandumunun yıldönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan “Tabi ki AK Parti olarak, MHP ile birlikte 7 Ağustos sürecine bizler sadık kaldık. MHP ile AK Parti’yi işte gördüğünüz gibi cumhurun ittifakına taşıdı. Şimdi cumhurun ittifakıyla inşallah Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. Milletimizin gönlünde yaptığı bu ittifakı 2019 milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimine de inşallah taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: ANA AKTÖRÜ BEKLEYELİM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürpriz çıkışını değerlendirerek, ‘’Seçim diyorlar ya olacak inşallah ve bunları göndereceğiz. Vatandaş gönderecek, bıktık artık. Artık bunlar devleti yönetemiyorlar’’ dedi. Kılıçdaroğlu, toplantı sonrası erken seçim sorusuna “Ana aktörü bekleyelim” diye yanıt verdi.

AKŞENER BİZİM İÇİN SORUN YOK

Yİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Erken seçim, zamanında seçim, şu seçim, bu seçim bizim açımızdan telaşlanacak ve problem olacak herhangi bir durum yoktur” dedi. Partisinin İstanbul İl teşkilatı’nda haftalık basın toplantısını gerçekleştiren Akşener “Sarayın büyük ve küçük ortağı neye karar verecekler hep beraber göreceğiz” ifadesini kullandı.

KURBAN BAYRAMI'NIN SON GÜNEN DENK GELİYOR

MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim için çağrı yaptığı 26 Ağustos tarihi Kurban Bayramı tatilinin de son gününe denk geliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN