Mehmet Ali Verçin: Bu gidişat iyi bir gidişat değil | Bakkal Hesabıyla Ekonomi

İktisatçı Mehmet Ali Verçin, KARAR TV'nin yeni programı 'Bakkal Hesabıyla Ekonomi'de ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. İthalat rakamlarını değerlendiren Verçin, "İthalat devam ediyor. Eksiksiz bir şekilde devam ediyor. Sanki Türkiye'nin rezerv problemi yokmuş gibi devam edip gidiyor. Bu gidişat, gidişat değil. Bunu bir yerde durdurmak lazım." dedi.

YUSUF BOLAT  |  KARAR

Karar gazetesi yazarı, iktisatçı Mehmet Ali Verçin, 'Bakkal Hesabıyla Ekonomi' programında ekonomik verileri, en basit şekilde vatandaşa aktarıyor. Mehmet Ali Verçin, ilk programında Türkiye'nin dış ticaret açığını değerlendirdi.

Büyüme rakamlarını yorumlayan Verçin,"2020 yılında büyüdük desek de çok zafiyet içeren büyüme yaşadık. Türkiye 2020'ye girerken 120 milyar dolarımız vardı. Onun 40 milyar dolarını harcadık. Biz böyle 2 yıl daha yaşayabilir miyiz?" ifadelerini kullandı.

Verçin'in açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"50 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET AÇIĞI VERMİŞİZ"

"Türkiye 2019 yılında 30 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş. 2020 yılında ise 50 milyar dolar dış ticaret açığı vermişiz.

Dışarıdan ne alıyoruz da bu kadar açık veriyoruz? 800 bin araç için 15 milyar dolar ödemişiz. AK Parti iktidara geldikten sonra 20 milyon araç ithal etmişiz.

Elektrikli ve elektronik ürünler için her 20 milyar dolar ödüyoruz. 15 yılda 300 milyar dolar yapar.

5 sektör çok önemli. Bunlar; çip, pil, optik, led ve akıllı ekran. Biz bunlardan hangisi üretebiliyoruz? Bunları ithal etmek mecburiyetindeyiz.

2020 yılında büyüdük desek de çok zafiyet içeren büyüme yaşadık. Türkiye 2020'ye girerken

120 milyar dolarımız vardı. Onun 40 milyar dolarını harcadık. Biz böyle 2 yıl daha yaşayabilir miyiz?

"BU GİDİŞAT, GİDİŞAT DEĞİL"

2021 yılının ilk 2 ayı rakamlarına baktım. Açıkçası moralim bozuldu. İthalat devam ediyor. Eksiksiz bir şekilde devam ediyor. Sanki Türkiye'nin rezerv problemi yokmuş gibi devam edip gidiyor. Bu gidişat, gidişat değil. Bunu bir yerde durdurmak lazım.

Ne döviz azalışlarına tahammülümüz var. Ne de borçları arttırmaya tahammülümüz var."


MEHMET ALİ VERÇİN KİMDİR?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) mezun oldu.

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcılığından emekli oldu.

3 yıldır Karar gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN