Basra Körfezi’nde savaş provası

Basra Körfezi’nde savaş provası

İran’a karşı Ortadoğu’da askeri yığınak yapan Washington’dan Körfez’de krizi daha da tırmandıracak bir adım geldi. ABD basını Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın, Başkan Trump’tan olası bir İran işgali için 120 bin asker istediğini yazdı.

İran’ın BM Güvenlşik Konseyi, AB ve Almanya ile imzaladığı nükleer anlaşmadan Washington’ın imzasını çektikten sonra Tahran’ı yaptırım kıskacına alan ABD Başkanı Donald Trump ay başında da Basra Körfezi’ne uçak ve çıkarma gemisi, bombardıman filosu ile savunma füzeleri göndermesi bölgede tansiyonu günden güne artırıyor. Bu gelişmelerin ardından Suudi Arbistan’ın pazar günü iki petrol tankerinin Birleşik Arap Emirlikleri’nde saldırıya uğradığını iddia etmesi Körfez’deki krizi iyice tırmandırdı.  

Trump yönetiminin son hamlesi ise “Washington savaşa mı hazırlanıyor?” sorusunu akla getirdi. New York Times gazetesi, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın, Başkan Donald Trump’tan olası bir İran işgali için 120 bin asker istediğini iddia etti. ABD’nin önde gelen gazetelerinden NYT, Başkan Trump’ın üst düzey güvenlik danışmanlarıyla birlikte geçtiğimiz Perşembe bir toplantı yaptığını ve Orta Doğu’ya asker göndermeyi öngören bir askeri plan hakkında konuştuklarını ileri sürdü. NYT, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın toplantıda, İran’ın Amerikan kuvvetlerine saldırması veya nükleer silahlarla ilgili çalışmaları hızlandırması durumunda Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi öngören güncellenmiş bir askeri plan sunduğunu yazdı. Bu planın Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John R. Bolton liderliğindeki şahinler tarafından gündeme getirildiği belirtildi. Ancak Trump, 120 bin askerin gönderileceği iddiasını yalanladı. Uzmanların görüşü ise, ABD’yi Afganistan ve Suriye’den çıkarmaya çalışan Trump’ın Ortadoğu’ya bu kadar yüksek sayıda Amerikan kuvvetini göndermeyeceği şeklinde. Gazeteye konuşan kaynaklar, böyle bir operasyon için daha fazla asker gerekeceğine dikkat çekiyor. Ancak plan kapsamında öngörülen sayının da 2003 yılında George W. Bush dönemindeki Irak işgalinde bölgeye konuşlandırılan asker sayısına neredeyse eşit.  

İran ile yükselen tansiyonu değerlendiren ABD Başkanı Trump Tahran ile gerilimin nasıl bir noktaya evirileceğinin zaman içinde ortaya çıkacağını söyleyerek ekledi: “İran ile ne olacağını zaman içinde göreceğiz. Eğer bir şey yaparlarsa bu çok kötü bir hata olur.  Eğer ABD’ye karşı bir şey yaparlarsa karşılığı ağır olur, büyük acı çekerler.” 

Öte yandan Riyad’ın tankerlerinin saldırıya uğradığını iddia etmesinden sonra Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir es-Sabah, bölgenin tanık olduğu tehlikeli gelişmeler nedeniyle Ulusal Muhafız Kuvvetlerinin son derece dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN