Bebekler ne zaman görmeye başlar? Bebekler ne zaman gözlerini açar?

Bebekler ne zaman görmeye başlar? Bebekler ne zaman gözlerini açar?

Bebeklerimiz olduğunda hep deriz, ‘’Daha gözlerini açmadı’’ diye… Ama biliriz ki o gözlerini açmadan koku ve his duygularıyla olan biteni anlamaya çalışır, bazen de tepki verir. Bebekler aslında anne karnındayken ışığı ayırt edebiliyor. Bebeklerin ne zaman görmeye başladığı ise her ailenin yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor.

Dedik ya; anne karnından başlar ışığı ayırt etmesi, ancak buna tam olarak bir görme denmez. Bebekler, dünyaya geldikleri ilk 1 ay yeni hayatına uyum sağlayamaz ve bundan dolayı da uykuları düzenli olmaz. Bebeklerin gözlerini açması yani görmeye başlaması biraz uzun bir süreçtir.

BEBEKLER NE ZAMAN GÖRMEYE BAŞLAR?

Doğumun ardından ilk ışıkla birlikte bebekler görmeye başlar. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri biliniyor fakat buna gerçek olarak “görme” denmiyor

Bebekler karanlık ve aydınlığı ayırt etmelerine karşın ilk 1 ay içerisinde duruma tam uyum sağlayamadıklarından dolayı uykuları düzenli olmaz. İnsanlarda geceyi gündüzden ayırma işini aydınlığı karanlıktan ayıran hücreler gerçekleştirir. Bebeklerde göz ile beyin arasındaki iletişim başlangıçta düzenli bir şekilde sağlanmadığından dolayı gecenin ortasında uyanırlar. Ancak bir zaman sonra bu iletişim normal bir biçimde çalışmaya başlayınca bebeklerin uyku düzeni de normale dönmeye başlar. Normal şartlarda bir bebeğin ilk birkaç haftada ışığa tepki vermesi, ilk 3 ayda göz göze gelmesi bekleniyor. Birkaç aylık bebekler net bir şekilde göremezler. Kendilerinden en fazla 50-100cm uzak mesafedeki kişileri ve cisimleri ayırt edebilirler. Bu yaşta çevre görmeleri merkezi görmeden daha iyidir.

GÖRME DUYUSU NE ZAMAN TAM OLARAK OLUŞUR?

Bebeklerde başlangıçta 50 santimetrede mesafede bulunan görme, hareket yeteneklerinin artmasıyla birlikte gelişir. Bebekler yeni doğduklarında yalnızca karşılarında ve yakın mesafede duran görüntüleri görebilirken zaman içerisinde başlarını da oynatarak ve çok yanlara bakamayarak izlerler. Ardından yalnızca gözleriyle, başlarını oynatmadan ve daha yanlarda duran cisimleri takip edebilirler ki, elini uzatıp yakalama fakat bu dönem itibarıyla başlar. 6 aylıkken yakında olan hareketli cisimleri izlemesi giderek artar. 5 yaş civarında erişkinlerle aynı seviyeye varır. Ancak bu yaşta hâlâ gelişme devam eder. 7-9 yaşının ardından gelişme tamamlanmış olur.

BEBEKLERDE AY AY GÖRME GELİŞİMİ

Görme gelişim hızı her çocukta aynı değildir ve farklılık gösteriyor.

0-2 ay: 25-50 santimetre mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi dışında), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark edebilir. Çevresindeki cisimleri merkezdekilerden daha net görür. Görme hemen hemen yüzde 5 seviyesindedir.

2-3 ay: Kendisine yakından bakan birisiyle göz göze gelir. Yatay eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri takip etmeye başlar. Bir zaman sonra da dikey eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izler. En son da dairesel biçimde dönen cisimleri izleme gelişir.

3-6 ay: Canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini algılar ve tutmaya çalışır.

6-10 ay: Git gide daha küçük cisimleri daha uzaktan (1-3 metre) görebilir ve tutmaya çalışır. Daha evvelden tanıdığı bir cismim yarısını da görse tamamını tahmin ederek tanır. Görme hemen hemen yüzde on seviyesindedir.

10-18 ay: Daha uzak mesafelerdeki (3-6m) cisimleri görür, kişileri tanır.

18 ay: Oyuncakların ayrıntılarını, resimli kitaplardaki resimleri net bir şekilde görüp, tanır.

24 ay: Cisimlerin en küçük ayrıntısını görür, benzerlikleri ve farklıkları ayırt eder.

3 yaş: Görmesi erişkin görmesinin hemen hemen yüzde 80’ine ulaşmış olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN