Bebeklerde sarılık neden olur ve nasıl geçer? Bebeklerde sarılık belirtileri

Bebeklerde sarılık neden olur ve nasıl geçer? Bebeklerde sarılık belirtileri

Bebeklerde sarılık, yeni doğan birçok bebekte görülebilen bir durumdur. Bebeklerde sarılık genellikle geçicidir ancak bu rahatsızlık yüzünden birçok bebek doğduktan sonra hastanede tedavi görmek zorunda kalır. Ebeveynler bu durumun neden olduğunu ve nasıl geçtiğini merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

Bebeklerde sarılık çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve bebeğin doğum haftası, doğum kilosu, beslenme şekli gibi birçok faktörden etkilenir. Bebeklerde sarılık tamamen engellenebilen bir durum değildir. Ebeveynler bu hastalık sonrası neler yapacağını bilirse daha kolay atlatılabilir. İşte tüm bilgiler…

YENİDOĞAN SARILIĞI

Bebeklerde sarılık çok sık görülen bir sağlık problemidir. Yenidoğan sarılığı her 10 bebekten 6’sında görülmektedir. Bu hastalık kanda bilirubin değerinin yükselmesi sonucu meydana gelir. Genellikle geçici bir hastalıktır ancak bazen çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Yenidoğan sarılığı bebeğin cilt ve göz rengindeki sararma ile kendini gösteriyor. Yenidoğan sarılığı fizyolojik patolojik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Fizyolojik sarılık doğumdan 2 ya da 4 gün sonra başlıyor ve genellikle kendiliğinden geçiyor. Patolojik sarılık ise ciddiye alınması gereken bir sarılık türüdür. Bu sarılığa anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, annenin kullandığı ilaçlar, bebekteki bazı eksiklikler neden oluyor.

19-12/24/bebeklerde-sarilikjpgg.jpg

BELİRTİLERİ

Cildin renginin sararması,

Cilde parmakla bastırıldığında sarı rengin daha bariz bir şekilde tespit edilebilmesi,

Bebeğin emmesinin azalması ve sürekli uyumak istemesi,

Bebeğin kol, karın ve bacaklarının sarı olması.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL GEÇER?

Kan testleri: Bebeğinizin sarılık olmasını önlemek için gebelik sırasında bazı kan testleri yaptırabilirsiniz. Anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığı bebekte sarılık oluşumuna neden olabilir.

Erken doğum: Bebeğin erken doğması bebekteki sarılık riskini artırıyor. Prematüre bir bebek ile zamanında yenidoğan bir bebeğin karaciğeri birbirinden daha farklı çalışabiliyor. Zamanında yenidoğan bir bebek karaciğerindeki bilirubini daha kolay vücudundan atabiliyor.

İyi beslenme: Doğumdan sonra birkaç saat içerisinde bebeği emzirmek kilo almasına neden olacağı için bebeğin gelişimine faydalı olacaktır ve karaciğer görevini gerçekleştirecektir. bebeğin emdiği ağız sütü fazla bilirubinin bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıracaktır.

Bebeğiniz ister emsin ister emmesin bebeği sık sık besleyerek sarılık oluşmasını engelleyebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN