Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? EGM’den bekçilerin yetkisi ile ilgili açıklama

Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? EGM’den bekçilerin yetkisi ile ilgili açıklama

Kamu asayiş ve düzeni sağlamada görev alan bekçilerin, karşılaştığı bir vakasının ardından yetkileri tartışma konusu oldu. Kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından EGM, bekçilerin yetkileri ile ilgili açıklama yaptı. Peki, bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? İşte, ayrıntılar…

Geceleri mahalle ve semt güvenliğini yetkili olan bekçilerin kimlik sorma yetkileri, kamuoyuna yansıyan olayla birlikte merak uyandırdı. EGM, İzmir’de 9 Mayıs 2018’de gerçekleşen olay ve 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararla ilgili açıklama yaptı. İşte EGM’nin açıklaması…

BEKÇİLERİN KİMLİK SORMA YETKİSİ VAR MI?

İzmir’de 2018 yılında gerçekleşen bekçilerin kimlik sorma yetkisi yoktur haberi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kimlik sorma yetkisi hakkında bir açıklama yaptı.

EGM, bazı haber ve medya kuruluşlarında yer alan İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak, bu olayın bireysel bir karar olduğu ifade edilmiştir. Bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olduğu ve bunun kanunlarla sabit olduğu açıklanmıştır.

19-11/23/bekcilerin-kimlik-sorma-yetkisi-var-mi-2.jpg

EGM’nin açıklaması tam olarak şu şekildedir:

“İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak’ şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliği’nin 16. maddesindeki “Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar” hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.” denildi.

EGM’nin açıklamasının ardından Çarşı ve Mahalle Bekçileri’nin kimlik sorma yetkisi ile ilgili konu netlik kazanmış oldu. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ilgili kanunun maddesine göre bekçiler kimlik sorabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN