BioNTech, MS hastalarına da umut oldu! 'Aşı deneyleri umut verici'

BioNTech, MS hastalarına da umut oldu! 'Aşı deneyleri umut verici'

Geliştirdiği koronavirüs aşısıyla dünyaya umut olan BioNTech, kronik sinir sistemi hastalığı olan MS’e karşı aşı denemeleri yürüttüğünü ve ‘umut’ verici sonuçlar elde edildiğini duyurdu.

Koronavirüs (corona virüs) aşısını geliştirerek adını dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, kronik sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroza (MS) karşı aşı denemelerinde “umut” verici sonuçlar alındığını bildirdi. 

BioNTech tarafından yapılan açıklamada, BioNTech’in Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi ile birlikte otoimmün hastalıklarına karşı yaptığı ilk deney sonuçlarının Science dergisinde yayımlandığı belirtildi.  

FARE DENEYLERİNDE OLUMLU SONUÇ ALINDI 

Açıklamada, söz konusu yayında BioNTech’in mRNA teknolojisine dayanan aday aşısının MS'ye karşı etkisinin bulgularına yer verildiği hatırlatılarak  "BioNTech’in mRNA teknolojisinin MS'deki bu ilk uygulaması, bu endikasyonda yeni bir yöntemi temsil etmekte ve BioNTech’in kendi mRNA platformundan yararlanma potansiyelinin önemini vurgulamaktadır” ifadelerine yer verildi. 

mRNA temelli aşının farelere sistematik olarak uygulandığına dikkat çekilen açıklamada, farelerde hastalığın erken evresinde ilerlemeyi azalttığı, kaybolan işlevlerin tekrar geri kazanılmasını sağladığı vurgulandı. MS hastalığına karşı aşının ne zaman piyasaya çıkabileceğine dair bilgiye ise yer verilmedi.  

TÜRKİYE’DE 75 BİN MS HASTASI VAR 

MS, Türkiye'de yaklaşık 75 bin, dünyada da 3,5 milyon kişide görülüyor. Tedavi edilmesini sağlayan bir yöntem bulunmazken, uygulanan tedavilerin hastalığı baskılamaya yönelik olduğu ifade ediliyor. 

EMES (MS) HASTALIĞI NEDİR? 

Multipl skleroz (MS), beyni ve omuriliği etkileyebilen ve görme, kol veya bacak hareketi, duyu veya denge ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çok çeşitli potansiyel semptomlara neden olan bir durumdur. 

Bazen hafif de olsa bazen ciddi sakatlığa neden olabilen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Çoğu durumda semptomları tedavi etmek mümkündür ancak gelişen durumlara bağlı olarak MS hastaları için ortalama yaşam beklentisi biraz azalır. 

En sık 20'li ve 30'lu yaşlardaki insanlarda teşhis edilir, ancak her yaşta gelişebilir. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 2 ila 3 kat daha yaygındır. 

MS, genç yetişkinlerde en yaygın engellilik nedenlerinden biridir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN