Emes (MS) hastalığı nedir?

Emes (MS) hastalığı nedir?

Bağışıklık sisteminin vücudun kendi yapısı olan miyelin kılıfına zarar vermesi ile ortaya çıkan Emes (MS) hastalığı, görme, duyu veya denge kaybı ile kol ve bacak hareketlerinde sorunlara neden olur…

Uzmanlar, Emes (MS) hastalığının nedeni olarak çevresel faktörleri ve genetiğin neden olabileceği konusunda hem fikir olsa da, ilerleyen bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemini henüz bulamamışlardır. Yapılan tedavi çalışmaları ise sadece mevcut durumu düzeltme ve ilerlemeyi engelleme adına yapılmaktadır.

EMES (MS) HASTALIĞI NEDİR?

Multipl skleroz (MS), beyni ve omuriliği etkileyebilen ve görme, kol veya bacak hareketi, duyu veya denge ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çok çeşitli potansiyel semptomlara neden olan bir durumdur.

Bazen hafif de olsa bazen ciddi sakatlığa neden olabilen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Çoğu durumda semptomları tedavi etmek mümkündür ancak gelişen durumlara bağlı olarak MS hastaları için ortalama yaşam beklentisi biraz azalır.

En sık 20'li ve 30'lu yaşlardaki insanlarda teşhis edilir, ancak her yaşta gelişebilir. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 2 ila 3 kat daha yaygındır.

MS, genç yetişkinlerde en yaygın engellilik nedenlerinden biridir.

EMES (MS) MULTİPL SKLEROZ BELİRTİLERİ

MS semptomları kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Ana semptomlar şunları içerir:

Yorgunluk

Yürümede zorluk

Bulanık görme gibi görme sorunları

Mesaneyi kontrol etmede sorunlar

Vücudun farklı bölgelerinde uyuşma veya karıncalanma

Kas sertliği ve spazmları

Denge ve koordinasyon sorunları

Düşünme, öğrenme ve planlama ile ilgili sorunlar

Sahip olduğunuz MS türüne bağlı olarak, belirtileriniz aşamalı olarak gelip gidebilir veya zamanla giderek kötüleşebilir (ilerleme).

Erken belirtilerin genellikle başka birçok nedeni vardır, bu nedenle bunlar ille de MS belirtisi değildir.

emes-ms-hastaligi-nedirr.jpg

MULTİPL SKLEROZ (MS) TÜRLERİ

MS, 2 genel yoldan 1'inde başlar: bireysel relapslarla (ataklar veya alevlenmeler) veya kademeli ilerleme ile.

Relapsing remitting MS

MS'li her 10 kişiden 8'inden fazlasına relapsing remitting tip teşhisi konur.

Nükseden düzelen MS hastası, nüks olarak bilinen yeni veya kötüleşen semptomlara sahip olacaktır. Bunlar tipik olarak birkaç gün içinde kötüleşir, günler, haftalar veya aylar sürer, sonra benzer bir süre içinde yavaş yavaş düzelir.

Relapslar genellikle herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıkar, ancak bazen bir hastalık veya stres dönemiyle ilişkilendirilir. Nüksün semptomları tedavi olsun veya olmasın tamamen ortadan kalkabilir, ancak bazı semptomlar genellikle devam eder ve birkaç yıl içinde tekrarlayan ataklar olur.

Ataklar arasındaki dönemler, remisyon dönemleri olarak bilinir ve bunlar bir seferde yıllarca sürebilir.

Uzun yıllar sonra (genellikle onlarca yıl), hepsi olmasa da çoğu, tekrarlayan MS hastası ikincil ilerleyen MS geliştirmeye devam eder.

Bu tür MS'de semptomlar, belirgin ataklar olmaksızın zamanla yavaş yavaş kötüleşir. Bazı insanlar bu aşamada seyrek nüksler yaşamaya devam eder.

Nükseden düzelen MS hastalarının yaklaşık yarısı, 15 ila 20 yıl içinde ikincil ilerleyen MS geliştirir ve bunun olma riski, durumunuz ne kadar uzun olursa artar.

Birincil ilerleyen MS

Bu durumdaki her 10 kişiden 1'inden biraz fazlası MS'lerine semptomların giderek kötüleşmesiyle başlar.

Birincil ilerleyen MS'te semptomlar kademeli olarak kötüleşir ve birkaç yıl içinde birikir ve herhangi bir remisyon dönemi olmamakla birlikte, insanlar genellikle durumlarının stabilize gibi göründüğü dönemlere sahiptir.

MULTİPL SKLEROZA (MS) NEDEN OLUR?

MS, otoimmün bir durumdur. Bu, bağışıklık sisteminde bir şeyler ters gittiğinde ve yanlışlıkla vücudun sağlıklı bir bölümüne - bu durumda sinir sisteminin beynine veya omuriliğine saldırdığında gerçekleşir.

MS'te bağışıklık sistemi, miyelin kılıfı adı verilen sinirleri çevreleyen ve koruyan katmana saldırır. Bu, kılıfa ve potansiyel olarak altta yatan sinirlere zarar verir ve yaralar, yani sinirler boyunca ilerleyen mesajlar yavaşlar veya bozulur.

Bağışıklık sisteminin bu şekilde hareket etmesine tam olarak neyin sebep olduğu belirsizdir, ancak çoğu uzman, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun söz konusu olduğunu düşünüyor.

MULTİPL SKLEROZ (MS) TEDAVİSİ

Şu anda MS için bir tedavi yoktur, ancak bir dizi tedavi durumu kontrol etmeye yardımcı olabilir. İhtiyacınız olan tedavi, sahip olduğunuz spesifik semptomlara ve zorluklara bağlı olacaktır.

Tedavi seçenekleri şunları içerebilir;

İyileşmeyi hızlandırmak için kısa süreli steroid ilacı ile nüksleri tedavi etmek

Bireysel MS semptomları için özel tedaviler

Hastalık modifiye edici tedaviler, ilaçlar kullanarak relaps sayısını azaltmak için tedavi

Hastalık değiştirici terapiler, relapsing remitting MS adı verilen bir MS tipi olan kişilerde ve relapsları olan ikincil progresif MS adı verilen bir türe sahip kişilerde engelliliğin genel olarak kötüleşmesini yavaşlatmaya veya azaltmaya da yardımcı olabilir.

Ne yazık ki şu anda, nükslerin olmadığı durumlarda birincil ilerleyen MS veya ikincil ilerleyen MS olarak adlandırılan bir MS türünün ilerlemesini yavaşlatabilecek hiçbir tedavi yoktur.

İlerleyen MS'i tedavi etmeyi amaçlayan birçok tedavi şu anda araştırılmaktadır.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN