Bir çınarın ‘Kökler’i 3D ile yayıldı

Bir çınarın ‘Kökler’i 3D ile yayıldı

Türk yazın hayatına unutulmaz katkılarıyla damga vuran İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, ‘Kökler’ sergisiyle anıldı. Proje kapsamında, Küçükçekmece Çocuk Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde sergilenen eserlerin replikalarını 3D teknolojiyle yeniden yorumladı. Anlamlı çalışmanın küratörü Erkan Doğanay “İki yıllık çalışma sonucu tıbbi aletlerden pusulalara 70 farklı cihaz ortaya çıkarıldı” dedi.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ‘Kökler’ sergisi düzenlendi. Öğrenciler, Fuat Sezgin’in kurduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ndeki eserlerin replikalarını 3D teknolojisiyle hazırladı.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında açılan ‘Kökler’ isimli sergi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde meraklılarıyla buluştu. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen serginin küratörü Erkan Doğanay, proje için yaklaşık iki yıldır çalıştıklarını söyledi. Çalışma için Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’yla da temas kurduklarını aktaran Doğanay “Küçükçekmece Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alan öğrenciler, Fuat Sezgin’in kurduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde sergilenen bütün eserlerin replikaları üzerine çalıştı ama günümüz teknolojisini kullandı. 3D yazıcılarla tıbbi aletlerden pusulalara yaklaşık 70 farklı cihaz yaptılar. Müzedeki eserlerin bir kısmını böylelikle bu sergiye taşıdılar. Sergide bu örneklerin yanı sıra bunlara dair açıklamalar ve teknik çalışma raporları da bulunuyor” diye konuştu.

Doğanay, serginin ikinci kısmında ise Sezgin’in biyografisinden yola çıkarak onun çalışmaları, hayatına dair bazı notlar ve önemli bazı sözlerinin yer aldığı belgeselin gösterildiğini söyledi. Sergi, 15 Şubat’a kadar gezilebilecek. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN