Bisiklet ne zaman ve kim tarafından icat edildi?

Bisiklet ne zaman ve kim tarafından icat edildi?

Son yıllarda kullanımı artan bisiklet, doğa dostu ve yakıt derdi olmamasıyla önemini artırıyor. 19. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bisiklet, önceleri 'velespit' olarak adlandırılıyordu. İşte, bisikletin tarihçesi...

Günümüzün en ekonomik, sağlıklı ve doğa dostu taşıtlardan biri olan bisikletin icadında iki farklı tarih öne sürülmektedir. Bunlardan birincisi ilk prototipi oluştururken, ikincisi ise günümüzde kullandığımız ilk bisikleti temel olarak ortaya çıkarmıştır. Hafif, iki tekerlekli, sürücüsü tarafından hareket ettirilen ve yönlendirilen bisiklet, insan enerjisini itme gücüne dönüştürmek amacı ile, bu güne değin geliştirilen araçların en verimlisi olarak kabul edilmektedir.

BİSİKLET NE ZAMAN İCAT EDİLDİ?

İlk olarak 19. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bisiklet, kısa sürede önemli bir ulaşım aracı durumuna gelerek tüm dünyada, ulaşım ve spor amacı için kullanılmaya başlanmıştır. Bir bisiklet sürücüsü 15-19 km'lik hızla, yani yürüme hızının 4 katına ulaşabilmektedir.

İlk 2 tekerlekli araç, Barontazi Sauerbrun tarafından 1818'de Paris'te yapılmıştır. Bu aracın pedal ve vitesi yoktu. Sürücü bindikten sonra ayakları ile iterek aracı sürüyordu. Daha sonra 1839 da İskoçyalı McMillan daha gelişmiş bir araç yapmıştır. Bu araçta pedalların yerini tutan ön ve arka tekerleklere monte edilmiş salınan bir sistem bulunmaktaydı.

20200920-221141.jpg

BİSİKLETİ KİM BULDU?

1861 de Fransa da Pierre Michaux ve oğlu, bugün kullandığımıza benzer bir bisiklet yapmıştır. 1884'te H. J. Lawson, zincir ve dişlileri olan ve arka tekerleğin itmesi ile hareket eden bisikleti oluşturmuştur. 1888'de James Moore, Dunlop firmasının hava ile şişirilen lastiklerini kullanarak Belfast ta yeni bir tür yapmıştır. 1901-1906 da vites sistemi devreye sokulmuştur.

1962'de İngiliz mühendis, çapraz kadro iskeletini geliştirerek, günümüzde kullanılan güvenli ve süspansiyon seleli bisiklet yapmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN