Son Dakika!.. Bloomberg duyurdu: Trump Türkiye'ye yaptırımı onayladı

Son Dakika!.. Bloomberg duyurdu: Trump Türkiye'ye yaptırımı onayladı

Son dakika haberi... Bloomberg, ABD Başkanı Trump'ın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulamayı içeren yasayı onayladığını ileri sürdü.

Bloomberg'in geçtiği son dakika haberine göre, ABD'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini alan Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulama yönünde karar aldığı iddia edildi.

Bloomberg'e konuşan Beyaz Saray'da görevli iki kaynak, Başkan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından önerilen ve Türkiye'ye, ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladığını bildirdi.

Yaptırımların neleri içeriğine dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

WASHINTON'DA FARKLI SENARYOLAR KONUŞULUYOR

NTV ABD Temsilcisi gazeteci Hüseyin Günay, Trump’ın 2 yıldır imzalamadığı yaptırımları şimdi imzalamasıyla ilgili Washington kulislerinde konuşulanları sosyal medya hesabından aktardı. Yaptırımlarla ilgili detayların bugün saat 17'den sonra ABD Dışişleri Bakanlığı veya Hazine Bakanlığı tarafından açıklanacağını söyleyen Günay, 12 maddelik yaptırımlardan hangilerinin seçileceğini Mike Pompeo'nun Trump'a önerdiğini ifade etti.

Günay, Trump'ın yürürlüğe girmemesi için iki yıldır direndiği yaptırımları, şimdi imzalamasını, Erdoğan’ın Biden’ı tebrik etmesine bağlayanlar olduğunu söyledi. Günay ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz hafta yapılan NATO toplantısındaki tartışmasının da etkili olduğunu söyleyenler olduğunu aktardı. Günay bir başka senaryonun da, Trump'ın elinden geldiğince ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden’a sorun bırakmak istemesi olduğunu söyledi.

BAŞKA YAPTIRIMLAR DA GELEBİLİR

ABD'nin CAATSA yaptırımlarını bugüne kadar; Rusya, Küba, Çin ve Venezuela'ya uyguladığını hatırlatan Günay, Türkiye yönelik başka yaptırımların da gelebileceğini söyledi. Bunun yasal olarak mümkün olduğunu ifade eden Günay, "Trump imzalayınca CAATSA tehdidi bitmiyor. Gelişmelere bağlı olarak Biden yeni CAATSA maddelerini uygulamaya koyabilir. CAATSA yaptırımlarının süresi yok, başkanın talimatıyla iptal ediliyorlar" dedi.

REUTERS: HER AN İLAN EDİLEBİLİR

Reuters haber ajansı ABD'li dört farklı yetkiliye dayandırdığı haberinde, "Ankara'yı öfkelendirecek ve müstakbel Joe Biden yönetimiyle ilişkileri karmaşık hale getirecek" yaptırımların en kısa sürede ilan edilebileceğini ileri sürmüştü.

KONGRE YAPTIRIMDA UZLAŞMIŞTI

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında krize neden olabilecek CAATSA yaptırımları için ilk adım Temsilciler Meclisi'nde atıldı. ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeleri geçtiğimiz hafta, ‘Türkiye’ye S-400 yaptırımı uygulansın’ tasarısını da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı üzerine uzlaşmıştı.

Uzlaşma sonrası toplanan Temsilciler Meclisi, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran NDAA Tasarısı'nı geçtiğimiz gün kabul etmişti. 

TRUMP, BU 12 MADDEDEN 5’İNİ SEÇECEK

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması.
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

"TÜRKİYE S-400'LERİ ÇALIŞTIRMAZSA YASA KALDIRILABİLİR"

 Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye’den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka biri tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Ayrıca tasarının 159. bölümünde ise tasarının yasalaşmasından sonra 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN