Türkiye geriliminin perde arkası belli oldu

Türkiye geriliminin perde arkası belli oldu

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik sembolik düzeyde yaptırım kararı alınmıştı. Alınan kararlar Macron ve Yunan başbakan Miçotakis'i memnun etmedi. Peki Macron'u kim ikna etti? İşte detaylar.

Önceki gün Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde alınan kararlar Yunanistan'ı hiç memnun etmedi. Yunan Başbakan Miçotakis, "Türkiye'ye yaptırım baskısı bitmedi" dedi. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olan diğer bir lider ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron idi. Yunan basını Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Macron'u son anda ikna ettiğini iddia etti.

Ankara-Brüksel hattında ilişkilerin gerilmesine neden olan AB Liderler Zirvesi önceki gün tamamlandı. Zirvede daha önce basına sızdırılan taslak metindekinin aksine “Türkiye’ye yaptırım” çıkmazken bu kararın yankıları uluslararası kamuoyunda hissedilmeye devam ediliyor.

Kararın ardından bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’ye yaptırım ile ilgili konuştu. Miçotakis, “Türkiye’ye yaptırımlar konusunda bir son değil bu. Eğer Türkiye provokatif davranışa devam ederse AB yaptırımla yanıt verecektir. Türkiye’nin değişmesi bekleniyor ve onlar Avrupa’nın da kendi hızında yoluna devam ettiğini anladılar. AB, Yunanistan ve Rum Kesimi’ni destekliyor” dedi.

“MERKEL MACRON’U İKNA ETTİ”

Öte yandan Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini’nin İngilizce edisyonunda AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye yaptırımlar görüşülürken yaşananlar yayınlandı. Kathimerini, Türkiye’ye yaptırımlar görüşülürken Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ikna ettiğini yazdı.

Gazete, “Macron açıkça Almanya Başbakanı Merkel’in argümanına ikna oldu. Merkel, “Yeni ABD yönetiminin 20 Ocak’ta görevi alacağını ve bu durumun da Ankara’nın daha ılımlı olmasına ön ayak olacağını” söylediği belirtildi.

“DİPLOMASİYE BİR ŞANS DAHA”

Zirvede ayrıca İspanya ve İtalya’nın da Türkiye’ye yaptırımın gereksiz olduğu konusunda hemfikir olduğu ve Türkiye’nin AB için önemli olduğu açıklamasını yaptığı belirtildi. Bu iki ülke AB-Türkiye geriliminde “diplomasiye bir şans daha verilmesi” gerektiği konusunda görüş verdi.

Macron’un ayrıca Berlin’in görüşlerine katıldığı belirtilirken, Almanya’nın olası bir yaptırımın Türkiye’yi Moskova ve Pekin’e doğru sürüklemeye sebep olabileceğine dair görüşüne de katıldığı kaydedildi.

AB'DEN SEMBOLİK YAPTIRIM

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.. Doğu Akdeniz'de Türkiye ile karşı karşıya gelen Fransa ve Yunanistan'ın ağır yaptırım talebine karşın bildiride, Türkiye'ye yönelik yaptırımların sembolik düzeyde kaldı. AB tedbirler kapsamında, yaptırım uyguladığı Türk şirket ve vatandaşların listesini genişletmekle yetindi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN