Bu mevzunun öteki yüzü çok tanıdık

Bu mevzunun öteki yüzü  çok tanıdık

Gerilim dozu yüksek ‘Tek Başına’da, genç bir kadının kocasının ölümünün ardından hayatını değiştirmek için yola çıktığında kaçırılarak bir kulübeye kapatılması ve buradan kurtulma mücadelesi anlatılıyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Sinemada bu hafta 1’i yerli 9 film vizyona giriyor. Yedinci sanatın kışkırtıcı yönetmeni David Lynch’in 5 klasiği Başka Sinema’da seyirciyle buluşuyor. Hapsedildiği kulübeden kaçarak vahşi doğada yaşam mücadelesi veren bir kadının hikâyesi ‘Tek Başına’da gerilim zirve yapıyor.

Orçun Behram’ın ödüllü ‘Bina’ filmi ise devletin kurduğu medya ağıyla vatandaşların beynini yıkadığı distopik bir Türkiye’yi beyazperdeye taşıyor.

Kovid-19 salgınının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’deki sinema sektörüne de olumsuz etkisi sürüyor. 7 haftada ancak 188 bin seyirci rakamına ulaşan Tenet’in verileri salonlarda virüse karşı alınan bütün önlemlere rağmen sinemaseverlerin salonlardan uzak durduğunu gözler önüne seriyor.

Salgınla birlikte dünyanın artık distopik bir evrene dönüştüğünü, ekranlardan sunulan bütün bilgileri sorguladığımız bu günlerde haftanın tek yerli yapımı olarak vizyona giren yönetmen Orçun Behram’ın ilk uzun metrajı ‘Bina’ filmi, zihinlerimizi daha da karıştırmak için beyazperdede. İhsan Önal, Elif Çakman, Murat Sağlam’ın başrollerinde yer aldığı film distopik bir Türkiye’de hükümetin ülke genelinde evlere yeni televizyon antenleri kurmasıyla başlıyor.

İnternet ve cep telefonlarının henüz var olmadığı, medyanın sadece radyo ve televizyon aracılığıyla yapıldığı bir dönemi ele alan film baskıcı  yönetimin, iletişim araçları ile her eve sızmasını ve beyinleri yıkamasını seyirciye aktarıyor. Film bu yıl Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü ve Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü alarak öne çıkmıştı.

ESKİDEN NE DE GÜZEL ‘KORKULARIMIZ’ VARDI

Pandemi kaygısıyla dolu zihinlerini rahatlatmak, sinemaya gidip şöyle daha ‘normal’ dertleri anlatan bir film seyredeyim diyenler için yönetmen Aisling Chin-Yee’nin ‘Geriye Kalanlar’ filmi ideal. Heather Graham, Sophie Nélisse, Jodi Balfour gibi oyuncuların rol aldığı 2019 yapımı film, kocasından boşandıktan sonra kendine yeni bir hayat kuran yazar Cami’nin duygusal mücadelesini anlatan film bütün dünyayı virüs sarmadan önceki sıradan dertleri beyazperdeye taşıyor. Lars Klevberg imzalı ‘Polaroid’ filmiyse adından anlaşılacağı gibi bir fotoğraf makinası üzerinden korkuyla tanışan bir grup gencin hayatta kalma mücadelesini seyirciye aktarıyor. Kathryn Prescott, Tyler Young, Katie Stevens gibi oyuncuların rol aldığı film korkunun kralları ‘Halka’ ile ‘Son Durak’ serisinin atmosferini yaşatıyor. Haftanın vizyona giren son yabancı yapımı John Hyams’ın yönetmen koltuğunda oturduğu 2020 yapımı ‘Tek Başına’. Jules Willcox, Marc Menchaca, Anthony Heald’in rol aldığı film genç bir kadın olan Jessica’nın kocasının ölümünün ardından hayatını değiştirmek için yola çıktığında kaçırılarak bir kulübeye kapatılmasını ve buradan kaçma mücadelesini, vahşi doğadaki hayatta kalma çabasını seyirciye aktarıyor.

BENİM KAFAM KALDIRIR DİYENLERE LYNCH MİKSERİ

İstanbul’daki seyirciyi ise Beyoğlu Sineması’nda Başka Sinema ortaklığıyla gösterime girecek Amerikan sinemasının kışkırtıcı yönetmeni David Lynch özel seçkisi bekliyor. Simgesel ve karmaşık anlatım diliyle sinema tarihine damga vuran Lynch seçkisinde Bill Pulman’ın başrolde yer aldığı Kayıp Otoban (Lost Highway, 1997) ve iki kadının bir gizemin peşine düştüğü Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive, 2001) gibi klasiklerinin yanı sıra kült ilk filmi Eraserhead (1977), Lynch filmografisinde aydınlığı, iyimserliği ve sadeliğiyle ayrıksı bir konum teşkil eden Straight’in Hikâyesi (The Straight Story, 1999), Anthony Hopkins’in unutulmaz performansıyla hafızalara kazınan Fil Adam (The Elephant Man, 1980) ve David Lynch evreninin zirvelerinden birisini temsil eden İkiz Tepeler (Twin Peaks, 1990) dizisinde yaşananların öncesine odaklanan İkiz Tepeler (Twin Peaks: Fire Walk With Me) filmleri yer alıyor. Filmlerinde gerçekliğe farklı bir boyut katan Lynch’in çıktığı yolculukta insan kimliğinin doğasını araştırırken seyirciyi kendi bilinçaltının sinematik yansımasıyla tanıştıran filmler Beyoğlu Sineması’nda ilgilisini bekliyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN