‘Bakanlık filmime ambargo uyguladı’

‘Bakanlık filmime ambargo uyguladı’

Yönetmen İsmail Güneş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Gitmek’ adlı filmine destek vermemesine tepki gösterdi. Güneş, Bakan Yardımcısı Demircan için “Babası 30 yıl önce Çizme filmimi sansürden kurtarmıştı, oğlu ise bugün engel oluyor” dedi.

SALİHA SULTAN / KARAR

'Gün Doğmadan’, ‘The İmam’ filmlerinin yönetmeni İsmail Güneş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek için başvurduğu ‘Gitmek’ projesine Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın engel olduğunu iddia etti.

KARAR’a konuşan yönetmen Güneş, daha önce 4 yıl kendisinin de görev yaptığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu’nun bir süredir projelerini geri çevirdiğini belirterek “Kültür ve sanatta çeteden şikayetçi olanlar bugün kendileri çete oldular” dedi.

Kurulun filmine destek vermemesinin ardında Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın kendisine yönelik ‘husumeti’ olduğunu ileri süren Güneş, meseleyi 2012’deki Yeşilçam Ödülleri tartışmasına dayandırarak, şunları anlattı: “Yeşilçam Ödülleri’nde biz sinema birlikleri olarak ödüllerin belirlenme şekline itiraz ettik. Ardından 14 meslek birliği olarak ortak bir protokole imza attık ve bunu Demircan’a gönderdik. Biz kendisinden haber beklerken tek başına basın toplantısı düzenledi ve ‘Meslek birlikleri problem çıkardığı için bu yıl yapmaktan vazgeçtim’ dedi.

Ben de meslek birliklerinin ortak sözcüsü olarak televizyonda ‘Yeşilçam Yeşilçamlıların tapulu malıdır, Başkan oraya gecekondu kurmaya kalktı, ona itiraz ettik’ dedim. Biz  o zaman ödüllerde magazinel bir düzene karşı çıktık. Ama tabii bunlar magazinci, şöhret peşinde. Ana medya bizi görmediği için bunlar da yok sanıyorlar.” Bu olayın ardından bir iftar davetinde karşılaştığı Demircan’ın kendisinin elini sıkmadığını söyleyen Güneş “Ben de ona Ramazan ayındayız, senin kinin dinin olmuş dedim” ifadelerini aktardı. 

BABASI FİLMİMİ KURTARMIŞTI, OĞLU ETKİNLİĞİMİ İPTAL ETTİRİYOR

Güneş, geçen yıl özel bir üniversite tarafından davet edildiği çalıştayda yer almasına, etkinliğe bir gün kala Demircan tarafından engel olunduğunu da iddia ederek, şunları söyledi: “İki ay hazırlık yapmıştım, deneyimlerimi, sinema yasasının son durumunu içeren bir sunum hazırlamıştım. Yetkililer beni toplantıdan bir gün önce arayarak ‘Biz özerk bir kurumuz ama böyle bir tatsızlık da istemeyiz, Ahmet Misbah’ın ofisiden aradılar, İsmail Güneş varsa biz yokuz dediler’ diyerek durumu ilettiler, ben de çalıştaydan çekildim. STK ziyaretlerinde artık onun katılacağını öğrenince arkadaşlar ben gelmeyeyim işiniz bozulur diyorum, gitmiyorum.” Yaşananlardan şaşkınlık duyduğunu dile getiren Güneş, Demircan’ın babası Ali Rıza Demircan’la ilgili bir hatırasını da şu sözlerle nakletti: “Kadere bakın ki 30 yıl önce Çizme adlı filmim yapımcı tarafından sansüre uğrayacağı zaman o filmimi kurtaran babası Ali Rıza Demircan’dır. Demircan filmi izleyen fetva kurulundaydı ve bugün beni hala etkileyen ‘Bu filmin bütün günahlarını bana, sevaplarını yapanlara, oynayanlara çekenlere verin’ ifadesiyle filmimi sansüre uğramaktan kurtarmıştı. Yıllar sonra bugün oğlu ise projeme engel oluyor.”

FİLM SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDETE DİKKATİ ÇEKİYOR

İsmail Güneş’in Sinema Genel Müdürlüğü destek projesine başvuran ‘Gitmek’ filminin konusu şöyle: Kanser hastaları yazar Sedat (30) ve yönetmen Vedat (50), kemoterapi tedavisi gördükleri serviste, gizlice âşık oldukları kemoterapi doktoru Merve, bir hasta yakını tarafından öldürülünce tedavilerini bırakarak Türkiye turuna çıkarlar. İkili bu yolculukta bütün ülkenin kanserleştiğini görürler.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN