Pakdil’in hatırasına Kovid gölgesi düştü

Pakdil’in hatırasına Kovid gölgesi düştü

Fikir ve düşünce dünyamızın öncü isimlerinden yazar Nuri Pakdil 18 Ekim’de vefatının birinci yılında Taceddin Dergahı’ndaki mezarı başında dostlarının düzenlediği etkinlikle anılacak.

SALİHA SULTAN / KARAR 

Fikir ve düşünce adamı Nuri Pakdil geçen yıl 18 Ekim’de Hakk’a yürüdü. 50 yıl önce çıkardığı Edebiyat dergisi ile edebiyat ve düşünce dünyamızda çığır açan Pakdil ardında kitaplarının yanı sıra ‘klas duruşu’ ile öncülük ettiği bir nesil bıraktı.

Filistin’e ve Kudüs’e karşı beslediği büyük aşkının nişanesi ‘Kudüs’ yazan gümüş bir bilekliği yıllar boyunca sağ kolunda taşımasıyla da bilinen Pakdil, bugün okuyucularının gönüllerinde ‘Kudüs şairi’ olarak yatıyor.

Pakdil, vefatının birinci yıldönümünde, Pazar günü ikindi vaktinde dostlarından yazar Necip Evlice’nin düzenlediği etkinlikle Taceddin Dergahı’ndaki mezarı başında anılacak.

Vefatı geçtiğimiz yıl bütün Türkiye’yi kedere boğan Pakdil’in cenazesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile buraya defnedilmişti. KARAR’ın edindiği yeni bir bilgiye göre ise, Pakdil’in mezar taşı bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi tarafından yaptırıldı.

 ADINA KURULACAK MÜZE KÜTÜPHANE VE VAKIF BEKLEMEDE

Yaşarken memleketi Kahramanmaraş’tan İstanbul’a birçok şehirde adı kütüphanelere verilen Pakdil’in vefatının ardından birçok kurum da merhumun hatırasını yaşatmak için harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mayıs 2020’de, Cumhuriyet tarihinin ilk eğitim bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan kültür evinde bir ‘Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’ kuracağını duyurmuş, bu karar Pakdil’in ‘yaşasın şeriat sloganları attığı’ gerekçesiyle bazı gruplar tarafından tepkilere neden olmuştu. Ahmet Hamdi Tanpınar, Fuat Sezgin gibi isimler adına birçok kütüphane kuran Bakanlık, yaşananların ardından Pakdil kütüphanesinin ne zaman açılacağıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Pakdil adına bir vakıf kurulması için yardımcısı Fuat Oktay’ı görevlendirdiği edebiyat çevrelerinde konuşuluyor. Vakfın nasıl hayata geçeceği bilgileri ise henüz basınla paylaşılmamış durumda. Yayın dünyasında ise vefatının ilk yıldönümüne birkaç gün kala yazar Reşit Güngör Kalkan tarafından kaleme alınan ‘Nuri Pakdil-Çiçeklerden Bir Bazuka’ kitabı Okur Kitaplığı tarafından okuyucuya sunuldu. Sağlığında Pakdil’le bir araya gelen Kalkan, 528 sayfalık kitapta merhumun hayatını ve şahsiyetini roman tadında anlatıyor. Akademisyen yazar Dr. Murat Turna’nın Pakdil üzerine hazırladığı bir başka kitap da şu an yazar İbrahim Demirci editörlüğünde yayımlanmaya hazırlanıyor. Vefatının birinci yılı ne yazık ki pandeminin gölgesinde kalan Pakdil için kurumlar tarafından hazırlanmış geniş bir etkinlik ise maalesef görünmüyor.

ŞEHİR TİYATROLARI ‘UMUT’ İÇİN HAZIR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ekim 2019’da gazetemize yaptığı ziyarette, KARAR yazarı Yusuf Ziya Cömert’in köşe yazısında gündeme getirdiği ve Devlet Tiyatroları repertuvarından kaldırıldığını belirttiği Pakdil’in ‘Umut’ oyununun Şehir Tiyatroları’nda sahneleneceği müjdesini vermişti. Oyunun son durumu hakkında KARAR’a bilgi veren Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen ‘Umut’un şu an sahnelenmek için bekleyen Hamlet, Güle Ağıt gibi kalabalık ve yaşlı oyuncu kadrolu bir oyun olduğuna dikkati çekerek “Salgının sağlık koşulları nedeniyle şu an Sezon Minimal’de az kadrolu oyunları sahneliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda yaşlı oyuncuları sahneye çıkaramıyoruz. Biz Umut oyunu için hazırız fakat bu durum sahnelememize engel” bilgilerini vererek, pandeminin hemen ardından oyunun izleyiciyle buluşacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN