Büyük İstanbul depremi ne zaman? Bilim adamları ne diyor? HAARP nedir, depremlerle ilgisi var mı?

Büyük İstanbul depremi ne zaman? Bilim adamları ne diyor? HAARP nedir, depremlerle ilgisi var mı?

Beklenen büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Son zamanlarda Çanakkale ve çevresinde meydana gelen depremler ile birlikte milyonlarca İstanbullu 'İstanbul'da büyük deprem olur mu?' sorusunu sormaya başladı. Peki bilim adamları bu konuda ne diyor? Vatandaşların bir diğer merak ettiği konu yapay deprem ile ilgili olarak HAARP konusu oldu. HAARP nedir, depremlerle ilgisi var mıdır? Ayrıntılar ve tüm gelişmeler haberimizde.

İstanbullular büyük bir tedirginlik içerisinde beklenen İstanbul depreminin ne zaman olacağı sorusuna yanıt arıyor. Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Çanakkale ve çevresinde son zamanlarda defalarca deprem olması, İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. Bilim adamları ve konunun uzmanları olası İstanbul depremi ile ilgili ne diyor? Yapay deprem oluşturma projesi olduğu iddia edilen HAARP nedir? Meydana gelen depremlerle ilgisi var mı? Ayrıntılar haberimizde.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN? BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ

Meydana gelen depremlerin ardından milyonlarca İstanbullu, beklenen İstanbul depreminin ne zaman olacağına dair cevap arıyor. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Özener, İstanbul'da büyük depremin sürpriz olmadığını söyledi. Çanakkale'nin İstanbul'daki depremle ilişkisine yönelik soruya Özener, "Bağlantılı, bağlantısız demeyelim. Hiçbir deprem olmasa bile şu anda, 10 saniye sonra İstanbul'da 7'lik bir deprem olabilir, olmayabilir de" yanıtını verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bir sonraki büyük deprem, yani 7'nin üzerindeki bir deprem maalesef Marmara Denizi içinde olacak. Ne yapabiliriz Deprem bir doğa olayı. Depremi önleme şansımız yok" dedi.

17-02/16/300720131100041296421_2.jpg

Esenler Kültür Merkezinde düzenlenen Esenler Kent Konseyinde, "Bir Şehir Depreme Nasıl Hazırlanır?" başlıklı sunum yapan Özener, Türkiye'nin bir deprem kuşağı ülkesi olduğunu ifade ederek, "Bunlara alışık olmamız lazım. İstanbul için daha büyük depremler olması da sürpriz değil" dedi.

Türkiye'nin Arap ve Afrika plakalarının baskısı nedeniyle batıya doğru hareket ettiğini dile getiren Özener, şunları kaydetti: "Bilim insanları bunu bekliyor. Vatandaşın bunun bilincinde olması lazım. Karar vericilerin büyük çoğunluğu zaten bunun bilincinde. Dolayısıyla biz eylem planlarımızda gerçekleri göz önüne alarak ilerleyeceğiz. Anadolu bloku ve Ege, batıya doğru hareket ediyor. Saat istikametinin tersine bir hareket yapıyoruz. Aslında biz böyle bir hareket yapmasak hiçbir enerji birikmeyecek ve deprem olmayacak. Dolayısıyla ülkemizin yüzde 80-90'ı deprem tehlikesi altında. 

EĞER OLACAKSA ÖNLEME ŞANSIMIZ YOK

Bir sonraki büyük deprem, yani 7'nin üzerindeki bir deprem maalesef Marmara Denizi içinde olacak. Ne yapabiliriz Deprem bir doğa olayı. Depremi önleme şansımız yok. Tarihsel deprem olmuş, enerji birikiyor. Yine bir yardan bu enerji dışarıya çıkacak, boşalacak. Bazen tartışmalar yapılıyor. 'Tek parça mı iki parça mı kırılacak 7 mi olacak 7,2 mi olacak ' şeklinde. Bana sorarsanız tek parça, iki, üç parça kırılmış bilimsel olarak, enerji olarak çok büyük farkı var ama vatandaşa ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yansıması arasında, yani 7,2 olunca hiçbir şey olmayacak da 7,5 olursa dünya mı kararacak Yok. 7,2'de de ciddi anlamda biz zarar göreceğiz. Dolayısıyla bir sonraki depremin Marmara'da olacağı kesin. Bununla ilgili hiç kimsenin şüphesi yok."

17-02/16/17-agustos-marmara-depremi.jpg

7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM SÜRPRİZ OLMAZ

Özener, Marmara Bölgesinin tarih boyunca çok fazla deprem aktivitesi görmüş bir alan olduğunu dile getirerek, sözlerini, "Dolayısıyla bunu bizden önceki nesiller yaşadı ya biz yaşayacağız ya bizden sonraki nesil yine yaşayacak. Bunun kurtuluşu yok. Bu tek kalmayacak. Enerji sürekli birikiyor. Şu anda 7,2'lik bir deprem olsa bizim açımızdan sürpriz olmaz. Ama bunun ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Keşke bilsek de ona göre önlem alsak. Ama bu enerji biriktiği için de depremin büyüklüğü azalmayacak" diye tamamladı.

DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLUR MU?

Özener, bir gazetecinin Çanakkale'de son günlerde yaşanan depremlerle ilgili sorusu üzerine, "Çanakkale'deki depremler aslında beklediğimiz, yani Çanakkale için sürpriz olmayan depremler. Dolayısıyla 5-5,5'lik depremler o bölge için doğal depremler. Bu da onlardan biri. Yani anormal bir durum yok Çanakkale üzerinde." diye konuştu. Bir gazetecinin "Bu depremler Ege Bölgesi için büyük bir depremin habercisidir diyebilir miyiz?" şeklindeki sorusuna ise Özener, böyle bir şeyi söyleyemediklerini dile getirerek, "Keşke söyleyebilsek. Tekrar söyleyeyim, o büyüklükteki bir deprem Çanakkale, Ege Bölgesi için sürpriz değil. Ne olmayacak, ne de yüzde yüz olacak diyebiliyoruz. Keşke onu söyleyebilsek de depreme çok daha hazırlıklı olabilsek." ifadelerini kullandı.

17-02/16/kandilli-rasathanesi-muduru-ozener-canakkale-9239020_2558_m.jpg

"10 SANİYE SONRA İSTANBUL'DA 7'LİK DEPREM OLABİLİR"

Prof. Dr. Özener, bir gazetecinin, "Peki Çanakkale'deki depremler İstanbul'da herhangi bir depremi tetiklemez ya da bağlantı var diyebiliyor musunuz?" sorusu üzerine de şu değerlendirmede bulundu:

"Normal şartlarda direkt bir bağlantısının olduğunu söyleyemiyoruz bilimsel olarak ama yok da diyemeyiz. Bunu birkaç kere söyledik ama Çanakkale'de, İzmir'de deprem olsun olmasın, Türkiye'nin herhangi bir yerinde deprem olsun olmasın, bunlardan bağımsız olarak konuşursak şu anda Marmara Denizi'nde, İstanbul özelinde etkileyecek, 7'nin üzerinde, 7,2'lik bir deprem olması hiç sürpriz olmaz. Yani bu deprem şu anda konuşurken de olabilir. Dolayısıyla burada öyle bir enerji birikmiş durumda. Onunla bağlantılı, bağlantısız demeyelim. Hiçbir deprem olmasa bile şu anda, 10 saniye sonra İstanbul'da 7'lik bir deprem olabilir, olmayabilir de. Ama deprem olacak, her türlü şeye hazırız, her türlü veri var.

HAARP NEDİR? DEPREMLERLE İLGİSİ VAR MIDIR?

HAARP, Türkçe karşılığı olarak Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı olarak çevrilen, Amerika Bireşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir. HAARP, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak için Alaska Üniversitesi ile ortak yürütülen bir proje sonucunda kurulmuştur. Günümüzde Pentagon tarafından kontrol edilmekte ve ABD ordusunun hizmetindedir.

Projenin kurulu olduğu Alaska'da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır. Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; "gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme" gibi işlevler yapmaktadır.

17-02/16/haarp20l.jpg

HAARP projesi, ilk olarak Sırp asıllı ABD'li bilim adamı Nikola Tesla tarafından başlangıç düzeyinde oluşturulmuştur. Tesla, atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir. HAARP'ın kurulu olduğu bölgeye herhangi bir uçağın yaklaşması yasaktır. Elektromanyetik dalgalar üzerine çalışmalar yapılan bölge uçaklar için yüksek derecede tehlikeliri. Herhangi bir uçağın yaklaşması durumunda kurulu olan antenler faaliyetlerini otomatik olarak durdurmaktadır.

Komplo teorilerine göre HAARP projesi, yapay depremler oluşturmak, belirli bir bölgede haberleşmeyi kesmek, elektronik cihazların çalışmasını durdurmak, olabilecek büyük şiddetli bir depremi küçük parçalara bölerek önlemek ve iklim koşullarına müdahale etmek gibi işlemler için de kullanılmaktadır. Aynı zamanda yine aynı komplo teorilerine göre, Türkiye'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Kocaeli/Gölcük Depremi'nde de HAARP'ın kullanıldığı iddia edilmiştir.

Beklenen büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Son zamanlarda Çanakkale ve çevresinde meydana gelen depremler ile birlikte milyonlarca İstanbullu 'İstanbul'da büyük deprem olur mu?' sorusunu sormaya başladı. Peki bilim adamları bu konuda ne diyor? Vatandaşların bir diğer merak ettiği konu yapay deprem ile ilgili olarak HAARP konusu oldu. HAARP nedir, depremlerle ilgisi var mıdır? Ayrıntılar ve tüm gelişmeler haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN