Çoğu insanın haritada yerini bile göstermekte zorlandığı Lihtenştayn, yaklaşık 160 kilometrekarelik yüz ölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biri. Lihtenştayn, refah seviyesi ve kişi başına düşen milli gelir bakımından dev ülkeleri geride bırakıyor. Alp Dağları'nın yamacında, kartpostallık manzaraların içinde yaşayan bu ülke, ne kendi ordusuna ne de bir havalimanına sahiptir .
LİHTENŞTAYN NEREDE YER ALIYOR?
Orta Avrupa'da konumlanan bu butik ülke, tamamen karalarla çevrili. Batıda ve güneyde İsviçre, doğuda ise Avusturya ile komşu olan Lihtenştayn, Alplerin muazzam dokusunu her köşesinde hissettiriyor. Ülkeye havayoluyla ulaşmak isterseniz en yakın seçenek olan İsviçre'nin Zürih şehrine uçup, oradan keyifli bir tren veya karayolu yolculuğu yapmanız gerekiyor.

KENDİ PARASI VE DİLİ OLMAYAN BİR DEV
Lihtenştayn, egemen bir devlet olmasına rağmen pratikliği ön planda tutan bir yönetim anlayışına sahip. Ülkenin kendine ait bir para birimi yok; resmi olarak İsviçre Frangı (CHF) kullanılıyor. Aynı şekilde, kendine has resmi bir dili de bulunmuyor; halkın tamamı Almanca konuşuyor. Bu durum, ülkenin komşularıyla olan güçlü ekonomik ve kültürel bağlarının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANLARI BURADA YAŞIYOR
Gelişmişlik düzeyi "çok yüksek" kategorisinde yer alan Lihtenştayn, dünyanın en düşük dış borcuna sahip ülkelerinden biri. Kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla oranında genellikle dünya liderliğine oynuyor. Ülke, sadece bir finans merkezi değil, aynı zamanda yüksek teknolojili sanayi ürünleri ve diş protezi üretiminde dünya devleri arasında yer alıyor. Vergi oranlarının cazibesi, pek çok küresel şirketin merkezini buraya taşımasına neden oluyor.

SUÇ ORANI SIFIRA YAKIN
Lihtenştayn’ı benzersiz kılan en önemli özelliklerden biri de güvenlik seviyesi. Ülkede suç oranı o kadar düşük ki, insanlar evlerinin kapılarını kilitlemeden dışarı çıkabiliyor. Cezaevinde yatan mahkum sayısı genellikle bir elin parmaklarını geçmiyor ve ciddi suçlar neredeyse hiç işlenmiyor. 1868 yılından beri ordusu bulunmayan bu prenslik, barışın ve huzurun dünyadaki kalesi olarak görülüyor. Yaklaşık 39 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Lihtenştayn'da herkes birbirini tanıyor gibi. Başkent Vaduz, bir başkentten ziyade modern ve temiz bir kasaba görünümündedir.
