Cadılar Bayramı ne zaman ve neden kutlanır? İşte en komik Hallowen mesajları

Cadılar Bayramı ne zaman ve neden kutlanır? İşte en komik Hallowen mesajları

ABD kültüründe olan ve oradan da hemen hemen birçok Avrupa ülkesinde kutlanan Cadılar Bayramında çocuklar, kapı kapı gezerek harçlık ve şeker ister. Cadılar Bayramı’nın (Hallowen) tarihi Britanya’ya kadar uzanır.

Ev ev dolaşan çocuklar; ev sahiplerine, ‘Şaka mı yoksa şeker mi?’ diye sorar. ‘Şaka’yı tercih edenlere çeşitli muziplikler yapılırken, birçok yetişkin ise çocukları kırmaz ve onlara şeker veya harçlık verir. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’nı muhafazakâr Hristiyanlar yanlış bulur. Ancak komik ve eğlenceli Hallowen mesajları yine de sosyal medyada paylaşılır

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Her yıl 31 Ekim tarihinde kulanan Cadılar Bayramı, ilk başta Pagan ve ardından Hristiyan kökleri olmasına karşın günümüzde seküler bir kutlama şekline dönüştü.  Çocukların, çoğunlukla korkunç kıyafetler giyerek, kapı kapı dolaşıp harçlık ve şekerleme topladığı bir bayram olan Cadılar Bayramı kutlamaları arasında korku filmi seansları, maskeli balolar ve perili olduğuna inanılan evlere gerçekleştirilen geziler gelir.

Belli başlı Batı dünyası ülkelerinde görülen Cadılar Bayramı, ABD’de oldukça büyük ve görkemli bir festival ile kutlanır. Cadılar Bayramı, ABD kültürünün etkisiyle diğer Batılı ülkelerde de yaygınlaşmıştır.

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Gülen bir bal kabağı lan Cadılar Bayramı’nın sembolünü hazırlamak için bal kabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulmasının ardından içerisine bir mum yakılarak şeytani bir surat yaratılmaya çalışılır.

pexels-gantas-vaiciulenas-3138472.jpg

Elma şekeri de Cadılar Bayramı’nda yaygın olarak tüketilir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezip, ev sakinlerine, ‘Şeker mi, şaka mı?’ diye sorar. Ev sahibinin ‘Şaka’ demesi durumunda çocuklar da onlara çeşitli muziplikler yapar. Büyükler çocuklara şeker ve harçlık verir. Bu uygulamanın kökeni, eski yıllarda Britanya’da yoksulların kapı kapı dolaşarak, ‘Ruh keki’ toplaması geleceğinden gelir.

Yetişkinler, 31 Ekim’e en yakın hafta sonunda kıyafet baloları gerçekleştirir. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet ya da korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler ile süslenir.

Muhafazakâr Hristiyanlar, genellikle tutucu Protestanlar, Cadılar Bayramı’nı kutlamaz ve doğru bulmazlar.

HALLOWEEN NEDİR?

Hallowen, yani Cadılar Bayramı; Britanya’da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’ne verilen isimdir. 1 Kasım, yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediliyordu. Samhain kelimesinin kökeni eski İrlandaca fuin (son) ve sam (yaz) sözcüklerinden gelir. Bu tarihte toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyor, sürüler yaylalardan dönüyordu.

Yaz sonu Keltlerde aynı anda evliliklerin yaşandığı, ölülerin kutsandığı ilahî bir zamandı. Bu günde, ölülerin ruhlarının eskiden yaşadıkları evleri ziyaret ettiği inancı hâkimdi. Tepelerin üstünde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı anda kötü ruhları kendilerinden uzaklaştırmak adına büyük ateşler yakılıyordu.

İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inanılan ruhlara anımsamamak adına kostümler giyiyor, maskeler takıyorlardı. Bu gelenekler sebebiyle Samhain festivali zaman içerisinde periler, goblinler, cadılar, iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethetmelerinin ardından, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile bir araya getirdiler.

pexels-cottonbro-5435182.jpg

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü’nü, muhtemelen pagan festivalinin yerini almasından dolayı 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal sayıldı ve Batılı bölgelerde Halloween ismi de buradan geldi. Orta Çağ'ın son zamanlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri sırasında, genellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da da seküler bir bayram olarak kutlandı.

ABD’de yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı da yasaklanmıştı. Bununla beraber bin 800'lü senelerde, Cadılar Bayramı'ndan öğeler andıran bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan ABD’ye göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdi ve Cadılar Bayramı zaman içerisinde ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri hâline dönüştü.

İŞTE EN KOMİK CADILAR BAYRAMI (HALLOWEN) MESAJI

Sönmesin hiç kombin
Eksik olmasın zombin
Bayram et eğlen
Ne de güzeldir halloven

Bu değişik günde
Cümle tüketici insin avemeye
Neş'eli bir karanlık çöksün haneye
Yanar mum kabakta
Kimse kalmasın sokakta
Yüzü güldürsün cadılar bayramı
Şizofrenem incitme kafamı
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN