Cezaevindekiler çıkacak mı? Hapistekiler ne zaman tahliye olur?

Cezaevindekiler çıkacak mı? Hapistekiler ne zaman tahliye olur?

Yargı Reformu ve İnfaz Yasası İstişare Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Peki, ceza infaz düzenlemesinde son durum ne? Cezaevindekiler çıkacak mı? Hapistekiler ne zaman tahliye olur? Ayrıntılar karar.com’da…

Ceza İnfaz Yasası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla raftan indirilmişti, son günlerde yaşanan koronavirüs salgını nedeni ile yeniden gündeme geldi. Af yasasıyla ilgili hazırlanan taslak metin MHP, CHP ve İYİ Partiye sunuldu. Peki, Cezaevindekiler çıkacak mı? Hapistekiler ne zaman tahliye olur? Detaylar haberimizde…

AF YASASI MECLİSE GELDİ Mİ?

Binlerce hükümlü ve yakının heyecanla beklediği kamuoyunda af yasası olarak bilinen ceza infaz düzenlemesi, bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti. Ülkemizde de yaşanan corona virüs (Kovid-19) salgını nedeni ile de çalışmalara hız verildi.

Üzerinde çalışılan Ceza İnfaz Düzenleme Yasa’nın taslak metni, geçen hafta MHP’ye sunulmuştu. CHP, İYİ Parti ve HDP’ye de sunulan taslak metin bir itiraz olmadığı takdirde kısa zamanda mecliste görüşülmeye başlayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada ceza infaz düzenlemesini bu hafta meclise sunmayı, önümüzdeki hafta da gündeme getirmeyi planladıklarını bildirdi.

ANNE VE YAŞLILARA TAHLİYE YOLU

Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.

Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.

Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.

CEZAEVİNDEKİLER ÇIKACAK MI?

Ceza İnfaz yasasında yapılması planlanan bu değişikliklerle koşullu salıverilme oranı denetimli serbestlik süresinin çıkarılması halinde tahliye olacak kişi sayısının 80 bine kadar çıkması bekleniyor.

Cezaevinde ya da dışarıda 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve 70 yaşını geçen hükümlüler için denetimli serbestliğin 4 yıl uygulanmasıyla 2 bine yakın hükümlünün tahliyesi olacağı tahmin ediliyor.

Cezaevlerinde an itibariyle 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunurken,
ceza infaz düzenlemesi ile toplam tahliye sayısının 100 bini bulacağı öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN