Çığ felaketi değil ihmaller öldürdü

Çığ felaketi değil ihmaller öldürdü

Van’daki çığ felaketlerinde 41 kişi öldü, 84 kişi yaralandı. Ancak Türkiye’yi yasa boğan olaylarda yine ‘önce tedbir’ anlayışının gözardı edildiği ortaya çıktı. 5 kişinin öldüğü çığın ardından bölgeye onlarca kişinin girişine izin verilmesi, çalışmaların iş makineleriyle yapılması ve arama kurtarma ekiplerinin yeterli ekipmana sahip olmaması ikinci felakette can kaybının artmasına neden oldu.

HÜSEYİN İSTEMİL

Van’da yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yaralananların sayısı da 84’e yükseldi. Van’ın Bahçesaray ilçesine gitmekte olan minibüsün yolu açan iş makinesiyle birlikte çığ altında kalması sonucu bölgeye arama ve kurtarma ekipleri sevkedildi. Ekipler 7 kişiyi sağ kurtarıldı, 5 kişinin ise cenazelerine ulaşıldı. Ekipler karın altında oldukları belirlenen 2 kişiyi kurtarmak için çalışmalarını yoğunlaştırdıkları sırada ikinci çığ felaketi yaşandı. Aralarında asker, AFAD görevlileri, güvenlik korucuları ile köylülerin buluuncuğu onlarca kişi çığın altında kaldı. İkinci felaketin ardından Ankara dahil bölge illerden AFAD, UMKE, itfaiye ve jandarma arama kurtarma ekipleri sevkedildi.

Türkiye’yi şoke eden feleket bölgesinde yapılan arama kurtarma çalışmalarında önceki gün 33 kişinin cansız bedenine ulaştı. 84 kişi ise yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Yaralı olarak kurtarılanlar arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan da bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmalarına yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle gece ara verildi. sabahın ilk ışıklarıyla tekrar başlayan çalışmalar kapsamında üç kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Ve böylece Türkiye’yi yasa boğan olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi.

20-02/07/kar07-cig1.jpg

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

İki kişi için çalışmaların sürdüğü Bahçesaray kara yolundaki Yukarınarlıca Mahallesi’nde önlem alan jandarma ekipler, güvenlik nedeniyle vatandaşların çığ bölgesine gitmesine izin vermedi. Çevre illerden Bahçesaray’a gönderilen çok sayıda 112, UMKE, AFAD, Kızılay ekipleri çığ tehlikesine karşı köyde hazır bekletiliyor. Bölgede toplamda 180 personel, 23 araç ve 1 Mobil Koordinasyon Merkezi görev yapıyor. Halen çığ altında olduğu değerlendirilen 2 kişi aranıyor. Ancak sayının net olmadığı bildirildi.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez bir açıklama yaptı. Bölgede 2 kişinin daha çığ altında kaldığının değerlendirildiğini ve ekiplerin bu yönde çalışma başlattığını anlatan Bilmez “Çığ tehlikesi devam ediyor. Vatandaşların ekiplerin uyarılarına dikkat etmelerini istiyoruz” diye konuştu.

ORGANİZE İHMAL ZİNCİRİ

Ancak çığın ardından ortaya çıkan ihmaller zincirinin felaketin boyutunu artırarak can kaybının artmasına neden olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar ilk ihmalin birinci çığ düşmesi sonrasında bölgenin 5 kilometre uzğında bulunan Yukarınarlıca Karakolu’ndan gönderilen zırhlı araç sevkiyatı olduğu ifade ediliyor. Zira bölgede yapılan her türlü çalışmadan kaynaklanan yüksek sesin yeni çığ düşmesini tetikleyebileceği ifade edildi. İkinci ihmalin ise yine çığ riskine rağmen yüzlerce kişinin koordinasyonsuz şekilde bölgeye girişine izin verilmesi oldu. Çığı tetikleyecek sessizlik kuralı ihlal edildi. Kurtarma ekiplerinin belinde ip, yanlarında sinyal cihazı bulunmadığı öne sürüldü. Bu iki hayat kurtaran ip ile DVI cihazının olması durumunda ikinci çığda kar altında kalanlar daha çabuk kurtarılabilecekti. Çünkü DVI cihazının kar altında kalan kişinin bulunduğu derinliği ve yeri gösteriyor. Bu arada afet bölgesinde ‘organizasyonsuzluk’la gelen kaos jandarma komutanı, AFAD müdürü gibi isimlerin yeterliliğini tartışmaya açtı. AFAD İl Müdürü Osman Uçar’ın en hassas alanda eğitiminin bulunup bulunmadığına ilişkin soru işaretleri oluştu. Öte yandan Uçar da ikinci çığda yaralananlar arasında yer alıyordu.

20-02/07/kar07-kurtarma.jpg

FELAKETİ 'CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI TETİKLEDİ' İDDİASI

Bahçesaray’daki çığ felaketine Çatak’taki bir yemeğe katılmak isteyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın neden olduğu öne sürüldü. İddiaya göre Orhan bir yemeğe yetişmek için, çığ tehlikesi olan bölgede iş makineleriyle yolu açmaya çalıştı. Yüksek desibel de çığa neden oldu. Ancak Orhan, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in iddialarını yalanladı. Orhan şunları söyledi: “Sabah 07:40 uçağıyla Van’a hareket ettim. Ardından felakette vefat eden vatandaşlarımızın cenazelerini, yakınlarıyla birlikte alıp Bahçesaray’a konvoy halinde hareket ettik. Felaketin gerçekleştiği yol olan Krapet Geçididinden Bahçesaray’a ulaşım idarece kapatıldığından söz konusu değildi artık. Dolayısıyla, Hizan üzerinden Bahçesaray’a doğru hareket edildi.” Ancak  yine bir iddiaya göre, Gülşen Orhan’ın yakın çevresine iş makineleriyle yolun açılmasına yönelik kendisinin bu yönde bir talimatı olmadığını ancak Karayolları’nın bu yönde bir talimat vermiş olabileceğini söylediği öğrenildi.

ŞEHİTLERE HÜZÜNLÜ UĞURLAMA

Van’daki çığ faciasında şehit olan 11 asker, 9 güvenlik korucusu ile 2 itfaiyeci Van Jandarma Filo Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Türk bayrağına sarılı tabutların yan yana dizildiği törenin ardından şehit 12 asker Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 uçakla memleketlerine uğurlandı. Uzman çavuşlar Özgür Işık (Düzce), Özen Akçam (Artvin), Ramazan Süslü (Aksaray), Ufuk Deniz (Kastamonu), Muammer Keskin (Aydın), Oğuzhan Ulaş Avcı (Kars), Mesut Deniz (Kahramanmaraş), Astsubay Çavuş Fatih Karagöz (Kocaeli), uzman onbaşılar Osman Karaca (Tokat), Cihat Erat (Erzurum), Tarkan Karaca (Eskişehir) ve Piyade Sözleşmeli Er Özgür Çelik (Kayseri)’de toprağa verilecek. Güvenlik korucuları ve itfaiyeciler ise Van’da son yolculuğuna uğurlandı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN