Danıştay'dan İmamoğlu ve Yavaş kararı: Yetkileri kısıtlandı

Danıştay'dan İmamoğlu ve Yavaş kararı: Yetkileri kısıtlandı

Danıştay, başkanları muhalefet partisinden olan fakat meclis çoğunluğunu Cumhur ittifakı'nın oluşturduğu büyükşehir belediyeleriyle ilgili tartışma yaratan bir karara imza attı. Karara göre belediye başkanları, belediye şirketlerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisini, başkanlardan alarak meclise verdi.

Karara göre belediye başkanları, şirketlerin yönetimine meclislerin onayı olmadan yönetici atamayacak.

ATAMA YETKİLERİ SINIRLANDIRILDI

Böylece AK Parti'nin ağırlıkta olduğu İstanbul ve Ankara meclislerinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın atama yetkileri sınırlandırılmış oldu. 

Yerel seçimlerden kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 Mayıs 2019 tarihinde yayımladığı genelgede, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtilmişti. 

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, 'O atamaları belediye meclisi yapacak' başlıklı yazısında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun aldığı kararı aktardı.

Güneri'nin yazısı şöyle:

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin yüzde 99.67 oranında hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı.

MAHKEMENİN KARARINA İTİRAZ

Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı. Mahkeme'nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a geldi.

Danıştay'da son sözü söyleme makamı olan İdari Dava Daireleri Kurulu da, geçtiğimiz ay toplanarak tüm belediye başkanlarını yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

KARARIN GEREKÇESİ DAHA YAYINLANMADI

Kurul, belediye başkanlarının yetkisini kısıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davada, genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebinin reddine karar verdi.

Oyçokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Bu kararın ardından belediye başkanları, belediye şirketlerinin yönetimine belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacaklar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN