Diş Fırçalamak orucu bozar mı? Ramazanda diş fırçalamak oruca zarar verir mi? Diyanet'ten açıklama

Diş Fırçalamak orucu bozar mı? Ramazanda diş fırçalamak oruca zarar verir mi? Diyanet'ten açıklama

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ramazan ayında oruçlu olan kişiler diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığını merak etmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından konuyla ilgili yaptığı açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ramazan ayında en çok merak edilen sorulardan biri de diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı konusu oluyor. Oruç ibadetini yapan kişiler diş fırçalama durumunda orucun bozulup bozulmayacağını araştırıyor. Sizler için hazırladığımız haberimizden, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın diş fırçalamanın oruca etkisi konusundaki açıklamalarını paylaşıyoruz.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

 
RAMAZAN'DA ORUÇLU İKEN GÜNDÜZÜ UYUYARAK GEÇİRMENİN ORUCA ZARARI VAR MIDIR? 
 
Orucun sahih/geçerli olması için, “oruç tutmaya niyet etmiş ve orucu bozacak şeylerden kaçınmış olmak” şarttır. Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Bununla birlikte orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kastıyla, gerekli olmadığı hâlde Ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN