18 kuruluştan 'Gazze' için insani ateşkes çağrısı: 30 gün oldu, yeter artık

18 kuruluştan 'Gazze' için insani ateşkes çağrısı: 30 gün oldu, yeter artık

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından UNICEF ve DSÖ'nün de aralarında yer aldığı 18 kuruluş ve sivil toplum örgütü 'insanı ateşkes' çağrısında bulundu. Açıklamada, "Derhal insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık" denildi. Ayrıca, hızla artan ölü sayısından 'endişe duyulduğu' belirtildi.

Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. Bölgede sıcak temaslar sürerken İsrail'in şiddetli saldırıları altındaki Gazze'de 7 Ekim'den bu yana çatışmalar devam ederken, UNICEF ve DSÖ'nün de aralarında yer aldığı 18 kuruluş ve sivil toplum örgütü 'insanı ateşkes' çağrısı yaptı.

"Derhal insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık" denilen açıklamada, hızla artan ölü sayısından 'endişe duyulduğu' belirtildi.

'DÜNYA DEHŞET İÇİNDE İZLİYOR'

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Kadın Birimi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Gıda Programı'nın (WFP) da aralarında yer aldığı kuruluşlar, Gazze'ye yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğini bildirdi. "Neredeyse bir aydır dünya, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında gelişen durumu şok ve dehşet içinde izliyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, uluslararası insan hakları hukukuna uyulması gerektiği aktarıldı. Açıklamada, Gazze halkının hak ve hizmetlerden mahrum bırakılmasının yanı sıra yerleşim yerlerinin, sığınakların, hastanelerin ve ibadethanelerin bombalanmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

UNWRA: 88 PERSONEL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 88 çalışanının öldüğünü bildirdi. Açıklamada, "Bu, bugüne kadar tek bir çatışmada kaydedilen en yüksek personel sayısı" denildi.

İRAN'DAN ULUSLARARASI KURULUŞLARA MEKTUP

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Filistin halkına yönelik eylemlerinin kınanması, uluslararası hukukun ağır ihlallerinin tekrarlanmasının önlenmesi ve acil tedbirlerin alınması için uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, BM ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) genel sekreterleri ile BRICS üyesi beş ülkenin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi. Açıklamada Abdullahiyan’ın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming, beş BRICS üye ülkesinin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) dışişleri bakanlarına ayrı ayrı mektup göndererek uluslararası toplumun İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması için harekete geçmesini istediği kaydedildi.

Abdullahiyan, söz konusu mektuplarda, ABD ve bazı Batılı ülkelerin İsrail’e verdiği desteğin, 'bu rejimin suçlarının devam etmesine ve uluslararası hukukun ihlalinin tekrarlanmasına zemin oluşturduğunu' ifade etti.

İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 'savaş suçu' olarak nitelendiren Abdullahiyan, uluslararası toplumun harekete geçmemesi durumunda Gazze'de büyük bir insani felaketin yaşanabileceği uyarısında bulundu.Abdullahiyan, uluslararası kuruluşlara, "İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerinin kınanması, saldırganlığın derhal ve koşulsuz olarak sona erdirilmesi, Gazze ablukasının kaldırılması ve insani yardımların ulaştırılması için gerekli önlemlerin alınması" çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN