6 ayın zirvesine çıkmıştı: Çin'den 'sıfır vaka' politikasında şaşırtan karar

6 ayın zirvesine çıkmıştı: Çin'den 'sıfır vaka' politikasında şaşırtan karar

Koronavirüs salgınında "sıfır vaka politikası" nedeniyle dünyayla etkileşimini azaltan Çin, politikasını esnetme kararı aldı. Sıfır vaka politikasına rağmen vaka sayıları son 6 ayın zirvesinde olan Çin'de karantina ve uçuş yasaklarının kaldırılacağı öğrenildi.

Çin'de uygulanan sıfır vaka politikasına rağmen vaka sayıları son 6 ayın zirvesindeydi. Çin medyasına göre ülke, sıfır vaka politikasını esnetme kararı alarak karantina ve uçuş yasaklarını kaldıracağı belirtildi.

Çin Devlet medyası, Çin uluslararası yolcular için uyguladığı karantina süresini iki gün azalttı. Yeni belirlenen kurallara göre, ülke girişlerinde uygulanan merkezi karantina tesisindeki 7 günlük karantina yerine artık yurtdışından gelenler, beş gün boyunca söz konusu tesiste kalacak ve ardından üç günlük evde gözlem sürecine girecekler.

CNBC'nin aktardığına göre, temaslı takibinde Çin, artık Kovid-19 enfeksiyonlarının yakın temaslılarının ötesindeki kişileri takibe almayacak. Daha önce, bu yakın temaslılarla bağlantılı kişiler ek Kovid-19 kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalıyordu.

Haberde öte yandan, ülkedeki bölgesel risk tanımlamalarının sayısının sadece düşük ve yüksek olarak üçten ikiye indirildiği bilgisi de yer aldı.

Önlemler ayrıca, uluslararası uçuşların sık sık iptal edilmesine neden olan sıkı tedbirlerin de önüne geçmiş oldu.

ÇİN'İN SIFIR VAKA STRATEJİSİ

Çin, Kovid-19'a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

3 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN CANINA MAL OLMUŞTU

Çin'in "sıfır vaka" politikasını sıkı bir şekilde uygulaması, üç yaşındaki bir çocuğun hayatına mal olmuştu. Çin'in Kansu eyaletinin başkenti olan Lanzhou'daki bir baba sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, oğlunu hastaneye götürene kadar polisin gelmediğini iddia etmişti. Lanzhou'daki bir evde gaz kaçağı yaşanmasının ardından oğlunu ve eşini hastaneye götürmek isteyen adamın anlatımına göre, "sıfır vaka" politikası yüzünden hastaneye gitmelerine izin verilmemişti. 3 yaşındaki oğlunu zamanında hastaneye yetiştiremeyen baba oğlunu kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN