AB-AstraZeneca davasının ilk duruşmasında sonuç çıkmadı

AB-AstraZeneca davasının ilk duruşmasında sonuç çıkmadı

Aşı tedariğinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle AB'nin AstraZeneca'ya açtığı davanın ilk duruşması görüldü. İlk duruşmadan sonuç çıkmadı.

Avrupa Birliği (AB) ile tartışmalı AstraZeneca arasında yaşanan tedarik krizi mahkemeye yansımıştı. Brüksel'deki mahkemede ilk duruşma düzenlendi. Mahkeme salonunda, Komisyon'un avukatları, AstraZeneca'nın AB'den çıkmış bulunan Britanya'dakiler dahil tüm fabrikalarından derhal tedarik sağlamasını talep etti. 

"TÜM TESİSLERİN DERHAL KULLANILMASINI TALEP EDİYORUZ"

AB avukatı Rafael Jafferali, yargıca "Haziran ayı sonuna kadar teslimat talep ediyoruz ve ayrıca sözleşmede listelenen tüm tesislerin derhal kullanılmasını talep ediyoruz" dedi. Jafferali, sözleşmede AstraZeneca'nın aşı tedariki için kullanması gereken tesislerin listesinin de yer aldığını, ama şirketin sözleşme ihlali oluşturan şekilde bugün hala bu tesisleri kullanmadığını söyledi. 

ASTRAZENECA'NIN AVUKATLARI: YÜKÜMLÜLÜK İÇERMİYOR

Britanya'nın yanı sıra Belçika ve Hollanda'da fabrikaları bulunan AstraZeneca'nın avukatları ise şirketin yaptığı sözleşmenin, tüm üretim tesislerinden aşı tedariki sağlamak gibi bir yükümlülük içermediğini savundu. 

"Fabrikaları kullanma yükümlülüğümüz yok" diyen avukat Hakim Boularbah "AstraZeneca, Komisyon'un aşı tedarik anlaşmasıyla ilgili bu yasal süreci başlatmasından derin üzüntü duymaktadır. Anlaşmazlığı mümkün olduğu kadar çabuk çözmek istiyoruz" diye konuştu.

Sözleşmede ikisi Britanya'da olmak üzere dört aşı üretim tesis listelenirken, ABD'deki bir tesisin de yedek tedarik için hizmet verebileceği belirtiliyor. AstraZeneca ise Belçika ve Hollanda'daki tesislerinden AB'ye aşı dozları gönderirken, Oxford Biomedica ve Cobra Biologics tarafından işletilen Britanya'daki tesislerinde üretilen herhangi bir dozu bugüne dek AB'ye tedarik etmedi.

Acil durum prosedürü altında başlayan davanın bir saatten uzun süren ilk duruşmasında taraflar sonraki duruşmanın 26 Mayıs'ta düzenlenmesinde mutabık kalırken, yargıç haziranda bir karara varma niyetini beyan etti.

NE OLMUŞTU?

AB Komisyonu, AstraZeneca'ya 300 milyon dozluk aşı sipariş vermiş, 100 milyon ek sipariş opsiyonunu da sözleşmeye dahil etmişti. Ancak şirketin ocak ortası yaptığı açıklamayla mart ayı sonuna kadar taahhüt edilen miktarın sadece yüzde 40'ını teslim edebileceğini bildirmesi ipleri germişti. AB, şirketi sözleşmeden kaynaklanan taahhütlerini yerine getirmemekle ve AB'ye sevkiyatı kısarken Britanya'ya teslimatı eksiksiz şekilde sürdürmekle suçluyor.

Davayla ilgili Reuters'e konuşan AB yetkilileri, AstraZeneca'nın Britanya'dan tedarik eksikliğini, Britanya hükümetiyle yaptıkları sözleşmelerin Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşının ihracatını engelleyen maddeler bulundurmasına dayandırdığını aktardı.

Bir yandan Britanya'dan aşı ihracatına sınırlama getirdiğini yalanlayan Boris Johnson'ın başbakanlığındaki Muhafazakar Parti hükümeti, diğer yandan Hollanda'da AstraZeneca'nın alt yüklenicisi Halix tarafından işletilen bir fabrikadan ilave dozlar talep ediyor. AB de misilleme olarak bu fabrikadan ihracatı engelliyor.

Ayrıca ABD yönetimi, kendi aşılama programını tamamlayana kadar Avrupa'ya aşı ihracına izin vermeyeceğini Brüksel'e bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN