ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan açıklaması: Güvence altında...

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan açıklaması: Güvence altında...

Taliban'ın Kabil'e girmesinden sonra açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, " Tüm personelin güvenli şekilde transferi tamamlanmıştır. Şu anda tüm personel, çevresi ABD ordusu tarafından korunan Hamid Karzai Havalimanına yerleştirilmiştir" dedi.

Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, "Tüm Afgan figürleriyle diyalog kurmaya hazırız ve onlara gerekli korumayı garanti edeceğiz. Afganistan'a müdahale etmemek karşılığında başkalarının işlerine karışmama politikasını benimseyeceğiz. Yabancı güçlerin başarısız deneyimlerini Afganistan'da bir kez daha tekrarlayacağını düşünmüyoruz" açıklaması yaptı. ABD, Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personelini Hamid Karzai Havalimanına transfer etti, 64 ülke ortak bir açıklama ile ülkeden ayrılmak isteyenlerin engellenmemesi çağrısı yaptı.

ned-price.jpgABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personelin güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanına transfer edildiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kabil'deki tahliye operasyonuna ilişkin güncel durumu yazılı bir açıklama ile paylaştı. Price, açıklamasında, "(Kabil Büyükelçiliğindeki) "Bütün Büyükelçilik personelinin güvenli bir şekilde tahliyesinin tamamlandığını teyit edebiliriz. Tüm Büyükelçilik personeli, çevresi ABD Ordusu tarafından güvence altına alınan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın tesislerinde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 6 bin ABD askerinin katıldığı tahliye operasyonunda Amerikalı personel ile ABD'ye destek olan 2 bin kadar Afgan'ın da ülkeden çıkarılması bekleniyor. Pentagon, Kabil'den tahliyeye yardım etmek için 1.000 asker daha yetkilendirmiş ve Afganistan'da beklenen toplam asker sayısını 6.000'e çıkarmıştı.

afganistan-hava-limani.jpg

64 ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

ABD'nin Afganistan'daki vatandaşlarını tahliye süreci devam ederken, 64 ülke ortak bir açıklama ile ülkeden ayrılmak isteyenlerin engellenmemesi ve tüm çıkış yollarının açık tutulması çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Katar, Güney Kore, İspanya ve Yemen'in de bulunduğu 64 ülke ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciğinin imzası bulunan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

Açıklamada, Afganistan'daki durumun giderek kötüleştiği, bununla beraber ülkeden ayrılmak isteyen yabancıların ve Afganların güvenli bir şekilde tahliyesine tüm tarafların saygı duyması gerektiği belirtildi.

"Afganistan genelinde güç ve yetkiyi elinde tutanlar, insan canı ve mülkiyetinin korunması ve güvenlik ile sivil düzenin yeniden inşası noktasında sorumluluk taşımaktadır" ifadesine yer verilen açıklamada, ülkeden ayrılmak isteyen tüm yabancıların ve Afganların bunu yapmasına izin verilmesi ve bunun için tüm çıkış yollarının açık tutulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamanın sonunda Afgan halkının güvenlik ve emniyet içinde ve onurlu bir şekilde yaşamaya hakkı olduğu ve uluslararası toplumun Afgan halkını desteklemeye devam edeceği belirtildi.

taliban-afganistan.jpg

BMGK, AFGANİSTAN İÇİN ACİL TOPLANACAK

BM Güvenlik Konseyinin bugün toplanması bekleniyor. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'daki yönetimi ele geçirmesi ardından dün acil toplanma kararı aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN