ABD Donanma Gemisi Çin karasularına girdi: Bölgesel barışı baltaladı

ABD Donanma Gemisi Çin karasularına girdi: Bölgesel barışı baltaladı

Çin Ordusu, ABD Donanması'na ait bir geminin Güney Çin Denizi'nde İkinci Thomas Kıyısı yakınındaki sulara yasadışı bir şekilde girdiğini açıkladı. Çin'in Güney Hareket Alanı Sözcüsü yaptığı açıklamada, "ABD bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltaladı" sözleriyle, ABD'nin Güney Çin Denizi'ni bozduğunu ve Çin'in egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

Çin Ordusu bir ABD Donanma Gemisinin, Çin'in Spratly Adaları'nın bir parçası olan ve İkinci Thomas Shoal olarak da bilinen Renai Resifi olarak adlandırdığı bölgeye bitişik sulara hareket ettiğini açıkladı.

Reuters Haber Ajansına göre Çin'in Güney Hareket Alanı Sözcüsü yaptığı açıklamada, "ABD bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltaladı" sözleriyle, ABD'nin Güney Çin Denizi'ni bozduğunu ve Çin'in egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

Çin askeri sözcüsü, ABD gemisinin izlendiğini ve takip edildiğini ve Çin'in "sahnedeki birliklerinin ulusal egemenliği kararlı bir şekilde savunmak için her zaman yüksek alarma geçtiğini" söyledi.

ABD Donanması, Bağımsızlık sınıfı bir kıyı savaş gemisi olan USS Gabrielle Giffords'un, uluslararası hukuka uygun olarak Güney Çin Denizi'ndeki uluslararası sularda rutin operasyonlar yürüttüğünü söyledi.

ABD Donanması yaptığı açıklamada, "ABD 7. Filosu, onlarca yıldır olduğu gibi her gün Güney Çin Denizi'nde faaliyet gösteriyor. Bu operasyonlar özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini korumaya kararlı olduğumuzu gösteriyor" dedi. ABD Donanması ayrıca "Özgür ve açık bir Hint-Pasifik'e yönelik ortak vizyonumuzu desteklemek için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etmekten vazgeçmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler mahkemesinin 2016 yılındaki kararına göre İkinci Thomas Shoal, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde bulunuyor.

Öte yandan Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, ülkenin münhasır ekonomik bölgesindeki bir resifte Çin deniz milis gemilerinin sayısında "endişe verici" bir artış gözlemledikten sonra iki gemisini Güney Çin Denizi'ne konuşlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN