ABD, Ukrayna’ya hangi silahları gönderecek?

ABD, Ukrayna’ya hangi silahları gönderecek?

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık askeri yardım yapacağını duyurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, ABD'nin Ukrayna'ya göndermeyi planladığı silahları derledi ve silahların savaş üzerindeki etkisini inceledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından, Ukrayna'ya yollayacağı silahlar merak konusu oldu. Peki, ABD envanterinden Ukrayna'ya hangi silahları yollayacak?

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ABD'nin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı silahları derledi.

Ukrayna ordusu, ABD yapımı silahların varlığının Rus birlikleri arasında “paniğe neden olduğunu” da uzun süredir iddia ediyor. Ukrayna, ABD’nin silahlardan 2 bin tane daha alacak.

ABD’nin Ukrayna göndermeyi planladığı silahlar arasında 4 kilometreye kadar uzaktaki hedefleri vurabilen, ısı güdümlü roket ateşleyebilme özelliğine sahip, omuzdan ateşlenen tanksavar silahı Javelin en dikkat çekenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

m-001.png

STİNGER UÇAKSAVAR DA LİSTEDE

ABD Başkanı Joe Biden tarafından 800 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi dahilinde Ukrayna’ya gidecek silahlar arasında uçan bombalara dönüştürülebilen ve ‘Switchblade’ olarak tanınan İHA’lar, helikopter vurabilen uçaksavar silahlar da yer alıyor.

ABD yardımı kapsamında, vücut zırhı ve miğferleri, tüfekler, el bombaları, tanksavar silahları ve 20 milyon mermiden fazla mühimmat yer alıyor. Javelin füzelerinin yanı sıra, en güçlü silahlar arasında, bir zamanlar Afganistan’da Sovyet uçaklarını düşürmek için kullanılan 800 Stinger uçaksavar sistemi de yer alıyor.

ABD ayrıca, genellikle elle fırlatılan ve sırt çantalarına sığacak kadar küçük olan Switchblade isimli İHA’ları da bölgeye göndermeyi planlıyor.

42e9d334-76a1-4bd0-98fe-6758b6c5a745-003.png

RUSYA'NIN İŞGALİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Bu silahların, Ukrayna’nın işgal gücünü yenmesine yardımcı olacak mı? Merak konusu.

Askeri uzmanlar, Ukrayna'da en büyük farkı ABD'nin verdiği anti-tank silahlarının yaratacağını düşünüyor.

Biden, Ukrayna’ya taahhüt edilen toplam ABD askeri yardım miktarını 1 milyar dolara çıkardı Bu, 2014 ile 2022 arasında sağlanan 2,7 milyar dolara kıyasla büyük bir artış olarak yorumlandı.

ABD’nin eski Kiev büyükelçisi John Herbst’e göre, bu “önemli bir gelişme” ve önceki eksiklikleri gidermeye yardımcı olabilir.

Herbst, “Biden ve ekibinin Ukrayna’ya destek sağlama konusunda çok çekingen olduklarına şüphe yok” dedi.

Askeri uzmanlar, ABD tarafından sağlanan tanksavar silahlarının Ukrayna’da çok fazla etkiye sahip olacağını söylüyor.

Eski ABD Ordusu Albay Christopher Mayer, Ukrayna’nın çeşitli ülkelerden çeşitli tanksavar sistemleri aldığını ve bunun Ukrayna kuvvetlerinin Rus araçlarına karşı ‘öldürücü etkisini’ artırmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Mayer, “Onlara çeşitli tanksavar sistemleri verirseniz, bu onlara, bir tankın sahip olduğu belirli savunma sistemlerini delmek için fırsat sağlar” dedi.

l-001.png

AMERİKA'NIN GÖNDERMEDİĞİ SİSTEMLER NELER?

ABD daha yüksek irtifa için üçüncü ülkeler üzerinden, Sovyetler Birliği'nden kalma S-300 hava savunma sistemi gönderilebileceğini söylese de henüz bir karar verilmedi.

Slovakya'daki yetkililer, yerine başka hava savunma sistemi verilmesi durumunda Ukrayna'ya S-300 verebileceklerini söylüyor.

NATO üyesi ülkelerden Yunanistan ve Bulgaristan'da da bu sistemin olduğu belirtiliyor.

ABD Polonya'nın Ukrayna'ya Mig-29 savaş uçağı verme teklifini ise "makul olmadığı" gerekçesiyle reddediyor, bunun Rusya ile NATO arasında çatışma riskini artırabileceğini söylüyor.

Mayer ise Mig-29 ve benzeri savaş uçakları göndermenin Ukrayna'ya yardım etmek için etkili olacağını vurguluyor ve Sovyetler Birliği'nin Kuzey Vietnam'a hem savaş uçağı hem pilot gönderdiğini, bu durumun ABD ile SSCB arasında doğrudan bir çatışma yaratmadığını hatırlatıyor.

DİĞER ÜLKELER NE YAPTI?

ABD, Ukrayna’ya askeri yardım sağlama konusunda yalnız değil. Avrupa Birliği’nin
500 milyon Euro’luk yardımı dahil olmak üzere en az 30 ülke, Ukrayna’ya yardım sağladı.

Ancak ABD’nin yeni yardım paketini açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, acilen “daha fazla desteğe” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zelenskiy, “Hava savunma sistemleri, uçaklar ve Rus işgalcileri durdurmak için yeterli ölümcül silah ve mühimmat” çağrısında bulunarak, “Şu anda sahip olduğumuzdan daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

Mayer, bugüne kadar taahhüt edilen ABD silah tedarikinin, yalnızca Ukraynalıların “kahramanca ölmesine” izin vermek için yeterli olduğuna inandığını söyledi. Mayer,
“Sahip olduklarımızı onlarla paylaşma konusunda daha agresif olmalıyız” dedi. Mayer sözlerine, “Onlara en azından Sovyetler Birliği’nin Kuzey Vietnam’la savaşımız sırasında verdiğiyle aynı nitelik ve nicelikte malzeme vermeliyiz.” ifadeleriyle devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN