ABD'de Trump’ın soruşturması için 'özel savcı' ataması

ABD'de Trump’ın soruşturması için 'özel savcı' ataması

Yeniden ABD Başkanı olmak için yarışacağını açıklayan Donald Trump’ın, gizli belgeleri evine götürme ve 6 Ocak başkent isyanıyla ilgili soruşturmalarını yürütmek üzere dün ‘özel savcı’ atandı. Adalet Bakanı Garland, yaptığı açıklamada "Böyle bir atama, bakanlığın özellikle hassas konularda hem bağımsızlığa hem de hesap verebilirliğe olan bağlılığının altını çizmektedir" dedi.

ABD Adalet Bakanı Merrick B. Garland, 3 gün önce yeniden ABD Başkanlığı adaylığını açıklayan eski başkan Donald Trump’ın gizli belgeleri evine götürme ve 6 Ocak başkent isyanıyla ilgili soruşturmalarını yürütmek üzere dün "özel savcı" atadı. Özel savcı Jack Smith, Trump’ın soruşturmalarını yürütecek ve cezai suçlamalar yapılıp yapılmayacağına karar verecek.

'KAMU YARARINA OLACAK'

Merrick B. Garland atamayı şu sözlerle duyurdu;

“Eski başkanın bir sonraki seçimde başkanlık adayı olduğunu açıklaması ve görevdeki başkanın aday olma niyetini de içeren son gelişmelere dayanarak, özel savcı atamanın kamu yararına olduğu sonucuna vardım. Böyle bir atama, bakanlığın özellikle hassas konularda hem bağımsızlığa hem de hesap verebilirliğe olan bağlılığının altını çizmektedir.”

Özel savcı Jack Smith ise “Görevlendirilen soruşturmaları ve bunlardan doğabilecek her türlü kovuşturmayı, bağımsız olarak ve Adalet Bakanlığı'nın en iyi geleneklerine göre yürütmek niyetindeyim” dedi.

ABD YARGI SİSTEMİNDE ÖZEL SAVCININ ROLÜ

ABD’de özel savcı, normal savcıların Adalet Bakanlığı’nın üstü olan makamları soruşturarak çıkar çatışması yaşamaması için atanan özel yetkili avukatlardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN