ABD'den İran açıklaması: Büyük anlaşmaya az kaldı

ABD'den İran açıklaması: Büyük anlaşmaya az kaldı

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile yürütülen müzakerelerde "büyük bir anlaşma" yolunda önemli ilerleme kaydedildiğini ancak nihai kararın artık Tahran’a ait olduğunu söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yürütülen müzakerelerde "büyük bir anlaşma" yolunda önemli ilerleme kaydedildiğini vurgulayarak; nihai kararın artık Tahran’a ait olduğunu "Top, İran sahasında" ifadeleriyle belirtti.

ABD’nin kırmızı çizgilerinin net bir şekilde masaya konulduğunu söyleyen Vance, İslamabad’daki zirvenin ardından Fox News’e mülakat vererek Washington ve Tahran arasındaki pazarlıklara dair yeni detaylar paylaştı.

"İRAN ARTIK KESİN BİR TAAHHÜT VERMELİ"

Geçtiğimiz hafta sonu Pakistan’daki görüşmelerden neden erken ayrıldığına açıklık getiren Vance, "Oradaki İran heyeti anlaşmayı sonuçlandıracak yetkiye sahip değildi. Belirlenen şartlar için dini liderden veya Tahran’daki bir başkasından onay almaları gerekiyordu. Bu yüzden görüşmeleri sonlandırdık" dedi.

Müzakerelerin geleceğinin İran’ın göstereceği esnekliğe bağlı olduğunu belirten Vance, "Bundan sonrası için asıl soru; İranlıların bizim için kritik olan şartları kabul edip etmeyeceğidir. Zenginleştirilmiş tüm materyaller İran dışına çıkarılmalı ve nükleer silah geliştirmeyeceklerine dair kesin bir taahhüt vermeliler" ifadelerini kullandı.

"SADECE NORMAL BİR ÜLKE OLMASINI İSTİYORUZ"

Vance, Washington’ın İran halkına veya ekonomisine karşı bir düşmanlığı olmadığını savunarak şunları kaydetti:

"İran'ın normal bir ekonomiyle halkının refah içinde yaşadığı 'normal bir ülke' gibi muamele görmesinden mutluluk duyarız. Ancak ekonomik olarak normalleşmenin yolu, nükleer silah peşinde koşmamaktan ve terörizmi (IŞİD gibi radikal gruplara atıfla genel terör vurgusu) desteklemekten vazgeçmekten geçiyor. Eğer İran bu noktada bizimle buluşmaya hazırsa, her iki ülke için de çok iyi bir anlaşma ortaya çıkabilir."

Vance, ABD’nin masaya çok fazla seçenek koyduğunu ve "topun artık İran’ın sahasında olduğunu" belirterek, Tahran'ın vereceği yanıtın bölgedeki savaşın kaderini belirleyeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN