ABD’den ‘nükleer silahlarımız yeterli’ açıklaması: Rusya ve Çin için daha fazlasına gerek yok

ABD’den ‘nükleer silahlarımız yeterli’ açıklaması: Rusya ve Çin için daha fazlasına gerek yok

Son dönemde gerilimin arttığı ABD ile Çin ve Rusya arasında nükleer silahlara ilişkin söylemler sıkça kullanılmaya başlanırken, ABD güvenlik yetkilisi Sullivan, Rusya ve Çin'i caydırmak için daha fazla nükleer silaha gerek olmadığını belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’in Tayvan’a yönelik agresif uygulamaları nedeniyle küresel gerginliğin arttığı son dönemde gündemde sıkça yer bulan ‘nükleer silah’ söylemlerine bir yenisi daha eklendi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin gelişmiş askeri yetenekleri nedeniyle Rusya ve Çin’i caydırmak için daha fazla nükleer silaha ihtiyacı olmadığını söyledi.

Sullivan ayrıca, Rusya'nın da aynısını yapması koşuluyla, Washington'un 2010 New START anlaşmasında belirlenen stratejik nükleer silahlara ilişkin sınırlara, anlaşmanın 2026'daki sona erme tarihine kadar uyacağını ve hem Moskova hem de Pekin ile silah kontrolü müzakerelerine istekli olduğunu söyledi.

NÜKLEER ANLAŞMA BOZULDU

Ukrayna savaşında nükleer silah kullanmakla tehdit eden Rusya, şubat ayında New START'a katılımı askıya aldığını duyurmuştu. Perşembe günü ABD, Rusya tarafından bu yılın başlarında durdurulan anlaşmanın gerektirdiği bildirimleri sonlandırdı. Son ABD-Rusya stratejik silah kontrolü anlaşması olan New START, tarafların konuşlandırabileceği stratejik nükleer savaş başlığı sayısını bin 550’de, kara ve denizaltı tabanlı füzelerin ve bombardıman uçaklarının sayısını ise 700'de sınırlıyordu.

Sullivan, ABD'nin yeni dönemle başa çıkmak için "yeni stratejiler" izlediğini, nükleer kuvvetlerini modernize etmek ve "ordumuzu onlarca yıl ayakta tutacak" hipersonik füzeler gibi son teknoloji konvansiyonel silahlar geliştirmek de dahil olduğunu söyledi.

Sullivan, "ABD'nin, rakiplerini başarılı bir şekilde caydırmak için nükleer kuvvetlerini toplam rakiplerini geçecek şekilde artırmasına gerek yok. ABD'nin caydırıcılığı sürdürmek için her zamankinden daha tehlikeli nükleer silahlar konuşlandırmasına da ihtiyacı yok” diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN