ABD’li bakandan Yellen’den Çin’e ‘fazla üretim’ tepkisi: Küresel ekonomide dengesizlik yapar

ABD’li bakandan Yellen’den Çin’e ‘fazla üretim’ tepkisi: Küresel ekonomide dengesizlik yapar

Çin'de temaslarda bulunan ABD Hazine Bakanı Yellen, devlet destekli yatırımlarla artan kapasite fazlası üretimin küresel ekonomide dengesizliklere yol açacağı yönünde uyarıda bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'i ziyaretinde, ülkede elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji donanımları üretimi gibi yükselen sektörlerde büyüyen kapasite fazlası üretimin küresel ekonomide dengesizlik yaratacağını ifade etti.

Ziyaretinin ilk durağında, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guancou şehrinde Amerikan Ticaret Odası (AmCham) temsilcileriyle bir araya gelen Yellen, görüşmede, ABD'nin Çin ile sağlıklı bir ekonomik ilişki kurmak istediğini, Çin ile ekonomik bağları koparma arayışında olmadığını vurguladı.

‘İŞ ORTAMINA ZARAR VERİYOR’

ABD ve Çin ekonomilerinin birlikte küresel gayrisafi hasılanın yüzde 40'ını oluşturduğuna dikkati çeken Yellen, "ABD ile Çin arasındaki ekonomik ilişki, dünyanın en önemli ikili ekonomik ilişkisi. Dünyanın her yerinde ülkeler yalnızca bizim ekonomilerimizi değil, aynı zamanda ilişkimizi de yakından izliyor. Bu ilişkinin sorumlu şekilde yönetilmesi gerekiyor" dedi.

Yellen, AmCham'ın yaptığı ankette Çin'de faaliyet gösteren Amerikan firmalarının üçte birinin Çinli rakiplerine kıyasla gayri adil muameleyle karşılaştıklarını dile getirdiğini hatırlatarak yabancı firmaların piyasaya erişimine yönelik engellerin ve Amerikan firmalarına yönelik zorlayıcı eylemlerin ülkedeki iş ortamına zarar verdiğine dikkati çekti.

‘SADECE İHRACATLA BÜYÜYEMEZSİNİZ’

ABD firmalarının Pekin yönetiminin piyasa yaklaşımından giderek uzaklaşan bir yaklaşımı benimsemesinden endişeli olduğunu ifade eden Yellen, bazı sektörlerdeki kapasite fazlası üretimin öncelikli kaygı konusu olduğunu belirtti. Yellen, yeni alanlardaki doğrudan ve dolaylı devlet desteklerinin Çin'deki iç talebi aşan ve küresel piyasanın kaldırabileceğinden fazla bir üretim kapasitesine yol açtığına işaret etti.

Kapasite fazlası üretimin yeni bir sorun olmadığını ancak son zamanlarda yoğunlaşarak yeni sektörlerde potansiyel riskleri ortaya çıkardığını vurgulayan Yellen, "Kapasite fazlası üretim, düşük fiyatlarla büyük ölçekli ihracat yaratıyor. Bu yalnızca ABD firmalarının ve işçilerinin işlerini kaybetmesine yol açmakla kalmayacak, Hindistan Meksika gibi ülkelerin şirketlerini de olumsuz etkileyecektir" ifadelerini kullandı. Yellen, kapasite fazlası üretimin tedarik zincirlerinin aşırı yoğunlaşmasına yol açarak küresel ekonominin direncini de olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi.

Kapasite fazlasının Çin sanayisi ve şirketleri açısından da risk taşıdığını, Çin'in verimliliğini ve büyümesini olumsuz etkileyebileceğini savunan Yellen, "Bence kapasite fazlasına çözüm üretmek ve genel anlamda piyasa temelli reformlara odaklanmak Çin'in çıkarına olacaktır. Daha önce de söylediğim gibi, Çin yalnızca ihracata dayalı büyüyemeyecek kadar büyük" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN