Açlığın eşiğindeki Filistinlere 200 ton yiyecek: Gazze'ye ilk yardım gemisi yola çıktı

Açlığın eşiğindeki Filistinlere 200 ton yiyecek: Gazze'ye ilk yardım gemisi yola çıktı

Açlığın eşiğindeki yüzbinlerce Filistinliye destek olunması amacıyla yaklaşık 200 ton yiyecek yüklü bir yardım gemisi bugün yola çıktı. Yardım beş aydır devam eden İsrail-Hamas savaşının yaşandığı bölgeye bir deniz koridoru açılması amacıyla pilot program kapsamında düzenlendi.

Yaklaşık 200 ton yiyecek yüklü bir yardım gemisi, beş aydır devam eden İsrail-Hamas savaşının yaşandığı bölgeye bir deniz koridoru açılması amacıyla pilot program kapsamında bugün Gazze'ye doğru yola çıktı.

Yiyecekler, ünlü şef José Andres'in kurduğu yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından toplandı ve İspanyol yardım grubu Open Arms tarafından taşınıyor.

GEMİ KIBRIS'TAN YOLA ÇIKTI

AP'de yer alan habere göre geminin Kıbrıs'tan yola çıktığı ve iki ila üç gün içinde Gazze'ye ulaşması bekleniyor.

ABD, yardım ulaştırmak amacıyla Gazze yakınlarında bir deniz köprüsü inşa etme planlarını duyurdu, ancak bunun faaliyete geçmesi muhtemelen birkaç hafta alacak. Başkan Joe Biden'ın yönetimi, İsrail'e çok önemli askeri yardım sağlarken, İsrail'e daha fazla insani yardım erişimini kolaylaştırma çağrısında bulundu.

GAZZE NÜFUSUNUN DÖRTTE BİRİ AÇLIKTAN ÖLÜYOR

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısıyla tetiklenen savaş 30 binden fazla Filistinliyi öldürdü ve Gazze'deki 2,3 milyon insanın çoğunu evlerinden etti. Birleşmiş Milletler'e göre Gazze nüfusunun dörtte biri yeterli yiyecek bulunmaması nedeniyle açlıktan ölüyor.

ABD, Katar ve Mısır Pazar günü başlayan Müslümanların kutsal Ramazan ayı öncesinde ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapmaya çalıştı. Ancak Hamas'ın çatışmalardaki herhangi bir geçici duraklamanın savaşın sona ermesine yönelik garantilerle birlikte gelmesini talep etmesiyle görüşmeler geçen hafta durdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıyı Gazze nüfusunun yarısının sığındığı güneydeki Refah şehrine doğru genişletme ve Hamas tamamen dağıtılıncaya ve elindeki tüm esirler iade edilene kadar savaşmaya devam etme sözü verdi.

'ÇOCUKLARIMIZ YİYECEK BİR ŞEY BULAMIYOR'

Yardım grupları, İsrail'in kısıtlamaları, devam eden düşmanlıklar ve Hamas yönetimindeki polis gücünün sokaklardan büyük ölçüde kaybolmasının ardından kanun ve düzenin bozulması nedeniyle Gazze'nin büyük bir kısmına yardım ulaştırmanın neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

İsrail, güneyde işleyen iki kara geçiş noktasından insani yardım girişine herhangi bir sınırlama getirmediğini söylüyor. Ancak BM kuruluşları ve insani yardım grupları, güvenlik ve lojistik sorunları nedeniyle, yardımları ülkeye girdikten sonra her zaman dağıtamayacaklarını söylüyor. İsrail'e daha fazla geçiş açması çağrısında bulundular.

Ekim ayından bu yana İsrail güçleri tarafından büyük oranda yıkıma uğrayan ve bağlantıların büyük ölçüde kesildiği Gazze'nin kuzeyinde koşullar özellikle vahim. İsrail'in tahliye emirlerine rağmen 300 bin kadar Filistinlinin orada kaldığına inanılıyor ve birçoğu son haftalarda hayvan yemi yemeye başladı.

Normalde bayram olan Ramazan ayının ilk günü olan Pazartesi günü, şehirdeki Jabaliya mülteci kampındaki yardım mutfağında çocuklar tencerelerle sıraya girdi. Şafaktan akşama kadar olan orucu kırmak için her birine küçük bir porsiyon pişmiş havuç ve tatlı patates verildi.

Gönüllülerden Bassam al-Haw, "Çocuklarımız yiyecek hiçbir şey bulamıyor. Yiyecek yok, su yok, un yok" dedi.

Gazze'nin kıyı şeridini ve kara geçişlerinin biri hariç tamamını kontrol eden İsrail, yardımların deniz yoluyla ulaştırılması çabalarını desteklediğini ve Gazze'ye doğru yola çıkmadan önce tüm kargoları denetleyeceğini söylüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 2005 yılından bu yana ilk kez bir gemiye doğrudan Gazze'ye yardım ulaştırma yetkisi verildiğini ve ABD'nin yüzen limandaki çalışmalarını tamamlayana kadar Avrupa Birliği'nin "daha küçük gemilerle" çalışacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN