Afganistan’daki depremde ailesinden 22 kişiyi kaybetti: Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim

Afganistan’daki depremde ailesinden 22 kişiyi kaybetti: Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim

Afganistan'ın güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre uzakta meydana gelen ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından ailesinden 22 kişiyi kaybeden Karim Nyazai "Dört odalı evimizin iki odası tamamen yıkılmış, iki odası ise hasar görmüştü. Babam bir yandan Kuran okuyor ve ağlıyor, kardeşlerimin olduğu odalardan birini kazıyordu. Dışarıda battaniyelere sarılmış cesetler vardı. Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim. Çünkü nereden başlayacağımı bilemedim." dedi.

Afganistan’ın güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre uzakta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 950’ye yükseldi. Afet Yönetiminden Sorumlu Bakan Yardımcısı Sharafuddin Muslim, deprem sonucu en az 600 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Yetkililer, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ettiğini açıklamıştı.

Depremden en çok etkilenen Paktika vilayetinde köylüler, enkaz yığınlarının arasında yürüyerek kayıp aile üyelerini bulmaya çalışıyor. Karim Nyazai de onlardan biri.

Karim Nyazai, Afganistan’da 22 Haziran’da günün ilk saatlerinde meydana gelen depremden bu yana ailesinin yaşadığı köye gidip geliyor. Ölen aile üyelerini gömüyor ve yaralıları şehirdeki bir hastaneye götürüyor.

28 yaşındaki Nyazai, depreme, depremden en çok etkilenen Paktika eyaletinin başkenti Sharan’da saat 01:00 civarı Facebook’ta gezinirken yakalandı. Yaşadığı anları The Guarian'a “Sanki tüm dünya yıkılıyordu” diyerek anlatan Nyazai, sözlerine şöyle devam etti:

“Artçı sarsıntılardan korktuğumuz için geceyi dışarda geçirdik. Hemen Gyan’daki ailemi aramaya başladım fakat iletişim hatları çalışmıyordu.”

"İNSANLAR ELLERİYLE ENKAZDAN TANIDIKLARINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORDU"

Facebook’taki paylaşımlarda Gyan’ın depremden çok ciddi hasar gördüğü haberlerini okuyan Nyazai, memleketindeki akrabalarına ulaşmak için arkadaşından arabasını ödünç aldı. Daha sonra arkadaşıyla birlikte Gyan’a doğru yola çıkan Nyazai yaşadıklarını yol boyu yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yolda bacaklarım titriyordu. Yol üzerindeki diğer köylerin yıkıldığını, insanların elleriyle enkazdan aile bireylerini çıkarmaya çalıştığını gördüm.”

Sabah 07:00 sularında 50 aile üyesinin yaşadığı köyüne vardığını söyleyen Nyazai, her yerde çığlık atan kadınlar ve çocukların olduğunu, etrafta battaniyelere sarılan cesetlerin bulunduğunu ve elleriyle molozları kaldırmaya çalışan insanlar gördüğünü anlattı.

"NEREDEN BAŞLAYACAĞIMI BİLEMEDİM"

Nyazi ailesinin evine ulaştığı anları ise şöyle anlattı:

“Dört odalı evimizin iki odası tamamen yıkılmış, iki odası ise hasar görmüştü. Babam bir yandan Kuran okuyor ve ağlıyor, kardeşlerimin olduğu odalardan birini kazıyordu. Dışarıda battaniyelere sarılmış cesetler vardı. Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim. Çünkü nereden başlayacağımı bilemedim.”

Sekiz kardeşin en büyüğü Nyazai, depremde 7, 12 ve 17 yaşındaki üç erkek kardeşinin yanı sıra 22 yaşındaki kız kardeşini de kaybetti. Geniş ailesinden de 22 kişi öldü. Nyazi üzüntüsünü, “Uyurken öldüler, dünya onların üzerine yıkıldı” diyerek dile getirdi.

Salı gecesinden beri yemek yemediğini söyleyen ve ne yapacağını bilemeyen Nyazi, hislerini şu ifadelerle dile getirdi:

“Henüz yas tutacak vaktim olmadı. Kimin için yas tutmam, kimin için ağlamam gerektiğini bilmiyorum. Babam hâlen molozların arasında oturmuş ağlıyor. Diğer köylerde halen enkaz altında insanlar var.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN