Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye'nin operasyonu meşru değil

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye'nin operasyonu meşru değil

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı Harekatı'nın devletler hukukuna uygun olmadığını ileri sürdü.

Alman televizyon kanalı ZDF'nin canlı yayınına katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, programda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı Harekatı'nı hedef aldı.

Terör örgütü PKK'nın kurduğu YPG'yi "Kürt birliği" olarak niteleyen Maas, "Kürt birliklerine ya da Kürt milislerine saldırının devletler hukuku açısından meşru ya da meşruiyete uygun olduğuna inanmıyorum" değerlendirmesini yaptı. Maas sözlerini, "Bu tür bir işgalin devletler hukukunda bir dayanağı yoksa, söz konusu işgal o zaman devletler hukukuyla da uyumlu değildir" şeklinde sürdürdü.

Deutshce Welle'de yer alan habere göre, askeri operasyonun sona erdirilmesini talep eden Maas, Türkiye ve ABD arasında sağlanan uzlaşmaya işaret ederek "ateşkesin sadece beş gün süreyle değil, daha uzun sürmesi ve işgalin sona ermesi için ellerinden geleni yapacaklarını" ifade etti. Maas, Suriyeli mültecilerin kendi istekleri dışında oluşturulmaya çalışılan güvenli bölgeye götürülmeleri konusunda Türkiye ile diyaloğun gerekli olduğunu vurguladı.

"YAPTIRIM SEÇENEĞİ AÇIK"

"Bizin anlayışımıza göre meşru ve yasal olmayan şeylere para ödemeyeceğiz" diyen Maas, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşmasının hâlâ önemli rol oynadığını da kaydetti. Maas, Avrupa Birliği içinde Türkiye'ye karşı yeni önlemler alınacağını ise tahmin etmediğini dile getirdi. Maas, "Ancak başka önlemleri, bunlar ekonomik yaptırımlar da olabilir, açık tuttuğumuzu açıkça söyledik. Bu nedenle şimdi ateşkesten sonra neler olacağını ve Türkiye'nin bundan sonra nasıl bir tutum sergileyeceğini bekliyoruz" dedi.

Maas, Alman hükümetinin Alman şirketlerinin yurt dışındaki ticari faaliyetleri için sağladığı Hermes kredilerinin sınırlandırılmasının düşünülebileceğini belirterek 2017 yılında da böyle bir önlemin uygulandığını hatırlattı. Almanya'nın Avrupalı ortaklarıyla birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu söyleyen Maas, Avrupa içinde tek sesle konuşmalarının gerektiğini ifade etti.

ERDOĞAN'IN ELEŞTİRİLERİNE YANIT: FÜZE YERİNE SÖZLERLE VURMASINI TERCİH EDERİM

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik kişisel saldırılarına da yanıt verdi. Söz konusu hakaretlere ilişkin yorum yapmak istemeyen Maas, "Sonuçta Erdoğan'ın füzelerle değil, sözlerle vurmasını tercih ederim. Eğer bu konuda anlaşabilirsek, kendisi bana hakaret etmeye devam edebilir" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: HADDİNİ BİLMEZ BİR ADAM

Erdoğan geçen hafta Almanya'nın Türkiye'ye silah ihracatını sınırlandırılmasını isteyen Maas'a yönelik olarak "Alman Dışişleri Bakanı çıkmış, haddini bilmez bir adam, ‘Türkiye'ye silah satmayacağız' diyor. Aman yandık! Ben kaybetmem siz kaybedersiniz. Sen siyaseti de bilmiyorsun, siyaset acemisisin. Siyaseti bilsen böyle konuşmazsın. Sen satmadın da ne olacak yani, biz bittik mi?” demişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN