Almanya Sosyal Demokrat Partisi, koalisyon görüşmelerine bu hafta başlamak istiyor

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, koalisyon görüşmelerine bu hafta başlamak istiyor

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, koalisyon görüşmelerine bu hafta başlamak istediğini açıkladı. Parti, Hür Demokratik Parti ve Yeşiller Partisi'yle üçlü bir hükümet kurma konusunda görüşmek istediğini duyurdu.

Pazar günkü ulusal seçimleri Şansölye Angela Merkel'in muhafazakarlarının önünde kıl payı kazanan SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi), Yeşiller ve FDP (Hür Demokratik Parti) ile bu hafta içinde üçlü bir hükümet kurma konusunda görüşmeyi umduklarını söyledi.

Birçok konuda birbirinden uzak olan Yeşiller ve FDP, SPD veya muhafazakarlarla müzakerelere başlamadan önce uzlaşma alanları aramak için önce birbirleriyle konuşacaklarını söylediler.

rolf.jpgRolf Mützenich

SPD parti grubu lideri Rolf Mützenich, iki küçük partinin farklılıklarını yumuşatma girişimini güzel karşıladığını ama yine de bu hafta üç yönlü bir koalisyondaki olası ortaklarıyla görüşmek istediğini söyledi.

Mützenich, Alman radyosuna verdiği demeçte, "Yeşiller ve FDP de bu hafta keşif görüşmeleri için bizimle buluşmaya konsantre olursa iyi olur" dedi.

Merkel'in 2005'te görevi devralmasından beri ilk SPD şansölyesi olmaya aday olan Olaf Scholz ise, bu süreç konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Scholz, Twitter hesabında, "İyimserim. Pragmatizm ve işbirliğine hazır bir koalisyon kurmayı başaracağız" dedi.

olaf.jpgOlaf Scholz

60 yaşındaki muhafazakar rakibi Armin Laschet, CDU/CSU blokunu şimdiye kadarki en kötü ulusal seçim sonuçlarına götürmesine rağmen hala bir hükümet kurmaya çalışabileceğini söyledi.

Ancak, Almanlar muhafazakarların liderliğindeki başka bir hükümetten yana değiller: Civey enstitüsünün günlük Augsburger Allgemeine gazetesi için yaptığı bir kamuoyu yoklamasına göre, toplumun yüzde 71'i Laschet'in aldığı kötü sonuçlara rağmen hala şansölye olmaya çalışmasına karşı.

Şansölye olarak beşinci dönem adaylığını koymayan Merkel, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gidişatını belirleyecek koalisyon müzakerelerinde bekçi olarak kalacak.

Almanya'nın en eski partisi olan SPD, 2017 federal seçimlerinden 5 puan artırıp %25.7 oy alarak CDU/CSU muhafazakar bloğunun %24,1'ini geride bıraktı. Yeşiller %14.8 ile geldi ve FDP %11.5 kazandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN