Almanya ÜFE’sinde rekor düşüş sürüyor

Almanya ÜFE’sinde rekor düşüş sürüyor

Almanya’nın istatistik ofisi Destatis, ülkede üretici fiyatlarının eylül ayında yıllık yüzde 14,7 ile rekor seviyede düşmeye devam ettiğini bildirdi.

Eylül ayına ilişkin Sanayi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) sonuçlarını açıklayan Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 14,7 gerilediğini kaydetti.

Destatis’in açıklamasında, eylül ayındaki düşüşün verilerin tutulmaya başlandığı 1949'dan beri üretici fiyatlarındaki en güçlü yıllık düşüş olduğu ifade edilerek, bunun temel nedeninin ise enerji fiyatlarındaki gerileme olduğu hatırlatıldı.

ŞEKER ZİRVEYİ GÖRDÜ

Açıklamada, "Bu gelişme özellikle bir önceki yıldaki çok yüksek fiyat seviyesinden kaynaklanan baz etkisinden kaynaklanıyor. Ağustos ve Eylül 2022'de Ukrayna'daki savaşın bir sonucu olarak üretici fiyatları ÜFE anketinin başlangıcından bu yana hiç olmadığı kadar keskin bir artış göstermişti” denildi.

Ağustosta yüzde 12,6'lık küçük bir düşüş yaşanan ÜFE'de eylül ayına ilişkin piyasalardaki beklenti 14,2’lik düşüş yönündeydi. Eylülde ara malı fiyatları yıllık bazda düşerken, tüketici ve sermaye malı ürün fiyatları artış gösterdi. Yıllık bazda ara malı fiyatlarında yüzde 4,2, enerji fiyatlarında yüzde 35,3 düşüş görüldü. Gıda fiyatlarının yıllık yüzde 5,5 artış kaydetmesi dikkati çekerken, şeker fiyatları yüzde 84,7 yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN