Almanya’da aşırı sağcı AfD ikinci parti

Almanya’da aşırı sağcı AfD ikinci parti

Yapılan son kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in ana muhalefet CDU/CSU’nun ardından yüzde 18 oy oranı ile iktidardaki SPD ile ikinci sırada olduğunu gösterdi.

Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, ülkede yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre ikinci parti konumuna geldi. Son kamuoyu araştırmalarına göre, 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10,3’ünü alan aşırı sağcı AfD’nin şu anki oy oranı yüzde 18’e yükselmiş durumda.

Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe’den Cem Dalaman’ın aktardığına göre, AfD bu konumuyla yüzde 15 destek bulan, ‘trafik ışığı’ koalisyon hükümetinin üç ortağından Yeşiller’in önüne geçerken, yüzde 28 bandında bulunan ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birlik CDU/CSU’nun ardından, sosyal demokrat SPD ile de aynı oy oranda ikinci sırada yer aldı.

Kamu yayın kurumu ARD’nin düzenli olarak yaptığı “Deutschlandtrend” araştırmasında paylaşılan bu verilerle, AfD kurulduğu 2013’ten bu yana en yüksek destek oranına ulaşmış durumda. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde AfD şimdiden en güçlü parti konumuna geldi. Söz konusu eyaletlerde AfD’nin yüzde 26, Birlik Partileri CDU/CSU’nun yüzde 23 ve SPD’nin yüzde 20 oy alacağı kaydedildi.

AfD’nin Saksonya ve Thüringen’deki oy oranın yüzde 30’un üzerinde olduğu belirlendi. Berlin’deki siyaset bilimciler, AfD’nin giderek yükselen oy oranını çeşitli faktörlerle açıklıyor ve partinin kendi konumunun sadece kısmen belirleyici olduğunu savunuyor. Sıklıkla vurgu yapılan, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon hükümetinde yaşanan ve hemen her konuda krize dönüşen görüş ayrılıklarının AfD’nin işine yaradığı belirtiliyor.

AfD’nin temel konularından biri olan mülteciler de Almanya kamuoyunda önemli bir gündem maddesi. Son bir yıl içinde Suriye ve Afganistan’ın yanı sıra, Federal İstatistik Ofisi’nin son verilerine göre, yalnızca 2022 yılında 962 bin kişi Ukrayna’daki savaştan kaçarak Almanya’ya geldi. Bu rakam, 2014-2016 yılları arasında Suriye, Afganistan ve Irak’tan gerçekleşen 834 bin net göçün toplamından fazlasını oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN