Avrupa Birliği’nin Copernicus sistemi, 2024’ün Avrupa’da kaydedilen en sıcak yıl olduğunu açıkladı.
Avrupa Birliği'nin uydu izleme sistemi Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024’ün Avrupa tarihindeki en sıcak yıl olduğunu duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin yayımladığı "2024 Avrupa İklim Durumu (ESOTC 2024)" raporuna göre kıta, son yıllarda olduğu gibi bu yıl da “dünyanın en hızlı ısınan kıtası” olma özelliğini sürdürdü.
REKORLAR KIRILDI, AKDENİZ ISINDI
Rapora göre, Avrupa'nın merkez, doğu ve güneydoğu bölgelerinde yıl boyunca rekor düzeyde sıcaklıklar ölçüldü. Ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı, yıl genelinde uzun yıllar ortalamasının 0,7 derece üzerine çıktı. Akdeniz özelinde ise bu fark 1,2 dereceye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek sıcaklık seviyesine işaret etti.
DOĞU VE BATI ARASINDA KESKİN İKLİM FARKI
2024 yılı boyunca Avrupa’da doğu-batı ekseninde belirgin iklim zıtlıkları yaşandı. Doğu Avrupa, aşırı sıcak ve kurak koşullar nedeniyle zorluk yaşarken, Batı Avrupa’da yüksek sıcaklıkların yanı sıra yoğun yağışlar görüldü. Bu karşıtlık; sıcaklık, yağış, toprak nemi, güneş ışınımı ve güneş enerjisi üretim potansiyeli gibi birçok meteorolojik parametrede gözlemlendi.
1950’den bu yana analiz edilen verilere göre Batı Avrupa, en yağışlı on yıllardan birini yaşadı. Aşırı hava olayları sonucunda Avrupa genelinde yaklaşık 413 bin kişi etkilendi, en az 335 kişi hayatını kaybetti.
YANGINLAR VE SELLER 2024’E DAMGA VURDU
Orman yangınları da yılın en yıkıcı doğa olaylarından biri olarak öne çıktı. Sadece eylül ayında Portekiz’de çıkan orman yangınları, bir haftada 1100 kilometrekarelik alanı kül etti. Bu miktar, Avrupa’da 2024 yılı boyunca yanan toplam alanın dörtte birine denk geliyor. Yangınlar dolayısıyla yaklaşık 42 bin kişinin doğrudan etkilendiği bildirildi.
BUZULLAR GERİ ÇEKİLDİ, UYARILAR SERTLEŞTİ
İskandinavya ve Svalbard’da rekor düzeyde buzul kütlesi kayıpları yaşandığı belirtilen raporda, Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo’nun şu ifadesine yer verildi:
“2024, Avrupa için kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. Güneydoğu Avrupa'da tarihin en uzun sıcak hava dalgasını, kuzeyde ise eşi benzeri görülmemiş buzul kayıplarını gözlemledik. Bu bulgular, iklim değişikliğiyle mücadelede karar vericilerin bilimsel verilere dayalı hareket etmesinin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.”