İsveç'in tahrik operasyonları sürüyor: İktidar ve muhalefetten ortak tepki

İsveç'in tahrik operasyonları sürüyor: İktidar ve muhalefetten ortak tepki

İsveç'te Türkiye'ye karşı bir süredir çeşitli provokasyonlar devam ederken bu kez de İsveç polisi "Türk büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılacak" bir gösteriye izin verdi. Olaya ilişkin açıklamada bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, İsveç Savunma Bakanı Jonson'un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyareti iptal ettiklerini bildirdi. Jonson ise, ziyareti erteleme kararını birlikte aldıklarını söyledi. Muhalefet kanadı da eyleme tepki göstererek, engellenmesi gerektiğini vurguladı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine Türkiye'nin veto vermesinin ardından iki ülke ile ipler gerilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu ülkelerde barınan teröristlerin iadesi gerçekleşmeden üyeliklerini desteklemeyeceğini birçok kez dile getirmişti. İsveç ve Finlandiya tarafı ise Türkiye'nin talebini yerine getireceğine dair teminat vermesine rağmen hala somut bir adım atmadı.

Mevcut anlaşmazlığın ardından son dönemde de İsveç'te, Türkiye'ye yönelik sistematik olarak gerçekleştirilen tahrik operasyonları dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı bir maket, başkent Stockholm'de toplanan göstericiler tarafından tarihi belediye binasının karşısına asılmış ve bu provokasyona tepki yağmıştı. Ardından İsveç polisinin "Türk büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılacağı" söylenen gösteriye izin vermesi haberleri gündem oldu.

BAKAN AKAR: SAVUNMA BAKANI'NIN ZİYARETİNİ İPTAL ETTİK

Konuya ilişkin Ramstein Hava Üssü’nde gerçekleştirilen "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı"nın ardından değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bunlara karşı hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunların mutlaka gereğinin yapılması, tedbir alınması gerekirdi" diye konuştu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında bir araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğini aktaran Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye’ye yönelik bu alçak, iğrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alınmadığını üzülerek müşahede ettik. Dolayısıyla bu geldiğimiz noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik" dedi.

İSVEÇ SAVUNMA BAKANI JONSON: İPTAL KARARINI BERABER ALDIK

Akar'ın açıklamasının ardından konuşan İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson ise iptal kararını birlikte aldıklarını belirterek "Dün Türk mevkidaşım Hulusi Akar ile Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD askeri üssünde görüştüm. Ankara'da yapmayı planladığımız toplantıyı daha sonraya ertelemeye karar verdik. Türkiye ile ilişkilerimiz İsveç için çok önemli ve ortak güvenlik ile savunma konularında diyaloğu ileri bir tarihte sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: UMARIM İSVEÇ MAKAMLARI BUNA FIRSAT VERMEZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma eylemine izin verilmesine tepki gösterdi. Çavuşoğlu "Buna kimse fikir özgürlüğü, düşünce özgürlüğü diyemez. Bugün başka bir dinin, başka bir kitabın yakılmasına izin vermiyorlar ama Kuran-ı Kerim söz konusu olunca, İslam düşmanlığı söz konusu olunca hemen ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü diyorlar" diye konuştu.

Gün içerisinde İsveç makamlarının gerekli tedbirleri almasını umduğunu söyleyen Çavuşoğlu "Nefret suçu, ırkçılık düşünce özgürlüğü değildir. İsveç yasalarına göre de değildir, Avrupa Konseyi kararlarına göre de değildir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre de nefret suçu düşünce özgürlüğü veya ifade özgürlüğü değildir. Böylesine bir izin maalesef verildi, tüm uyarılarımıza rağmen. Bugün Türkiye saati ile 16-17 civarında böyle bir eylemin olacağını düşünüyoruz. Umarım o zamana kadar İsveç makamları gerekli tedbirleri alır ve buna fırsat vermezler. Çünkü bu tüm dünyada infial yaratacak. Irkçı ve nefret suçu içeren bir eylem olur" dedi.

İMAMOĞLU: TÜM İSLAM ÜLKELERİ EYLEMİN GERÇEKLEŞMEMESİ İÇİN GÜÇLÜ İRADE GÖSTERMELİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İsveç'teki eylemle ilgili, "Son günlerde yurt dışı kaynaklı, Türkiye’ye ve iktidara yönelik aleyhte eleştirileri takip ediyorum. Her seçim öncesi, dozu yüksek bu çıkışlar toplumumuzu rahatsız ettiği gibi fayda sağladığı kişi ve kurumlar da bellidir. Öte yandan bugün İsveç’te Türk Büyükelçiliği önünde yapılacağı belirtilen eylem de akıl dışıdır. Türkiye’nin tüm İslam ülkeleriyle birlikte bu talihsiz eylemin, gerçekleşmemesi yönünde güçlü irade göstermesi önemlidir" dedi.

İYİ PARTİLİ ZORLU: İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ BAKIMINDAN HATALIDIR

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise sosyal medya paylaşımında şunları söyledi:

"Bugün İsveç'teki Türk Büyükelçiliği önünde gerçekleşecek olan ve bir grubun Kur'an-ı Kerim yakmayı planladıkları iddia edilen eyleme izin verilmesi kabul edilemez. Bu tutum, hak ve özgürlük kavramlarıyla açıklanamayacağı gibi iki ülke ilişkilerinin geleceği bakımından hatalıdır. İYİ Parti olarak İsveç yetkili makamlarını bu çirkin eylemin gerçekleştirilmesini önlemeye ve milletimizin hassasiyetlerine saygı göstermeye davet ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN