Bakan Çavuşoğlu Blinken ile görüştü: F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğuna hemfikiriz

Bakan Çavuşoğlu Blinken ile görüştü: F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğuna hemfikiriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile başkent Washington'da bir araya geldi. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Blinken ile son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Biden yönetiminin çabalarının olumlu olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz. Yönetim kararlıysa Kongre'deki engellemeyi aşabilir" dedi.

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması II. Bakanlar Toplantısı kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile başkent Washington'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Blinken ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'ye F-16 satışı için Biden yönetiminin olumlu olduğunu belirterek "Türkiye'ye F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz. ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsallaştırmak ve yılda en az iki kez toplanmak üzere ABD'ye teklifte bulunduklarını aktardı.

"ABD YÖNETİMİ KARARLIYSA ENGELLEMEYİ AŞABİLİR"

Dışişleri Bakanı, Türkiye'ye F-16 satışı için ise şunları söyledi:

"Türkiye'ye F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz. ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür. ABD yönetimi kararlıysa Kongre'deki engellemeyi aşabilir. F-16 konusunda yönetimin çabaları gayet olumlu."

6205087.jpg

"İSVEÇ DAHA YOLUN BAŞINDA"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin, Türkiye'ye F-16 satışıyla bağlantılı olmadığın vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz. Üçlü mutabakatın hayata geçirilmesi gerekiyor. Somut adımlar bekliyoruz, İsveç daha yolun başında. İsveç ve Finlandiya'nın yaptıklarını inkar etmiyoruz ancak yapılması gerekenler var" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin YPG/PKK ile mücadelede kararlılığını ABD'ye ilettiklerini aktaran Dışişleri Bakanı, "Suriye'deki operasyonlar F-16 satışı için şart olarak önümüze getirilmedi." dedi.

"SURİYE'DE TUTULMAYAN SÖZLER GÜVEN ZEDELEDİ"

Suriye'de işbirliği konusunda ABD'ye önerilerde bulunduklarını açıklayan Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin Suriye'deki siyasi sürece daha fazla önem vermesi gerekiyor. Suriye konusunda tutulmayan sözler güvenimizi zedelemiştir. YPG/PKK'ya silah desteğinin sonlandırılmasını gerektiğini söyledik" dedi.

"DOĞU AKDENİZ'DE DENGELİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

ABD'nin Doğu Akdeniz'deki denge politikasını bozduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ABD'yi dengeli olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN