Batılı ülkeler ‘seslerini duymaya’ devam ediyor: ABD’den Uygur Türklerine özel statü

Batılı ülkeler ‘seslerini duymaya’ devam ediyor: ABD’den Uygur Türklerine özel statü

Yıllardır Çin zulmüne maruz kalan Uygur Türklerine Batılı ülkeler sahip çıkmaya devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde bir grup milletvekili, Uygur Türklerine "ikinci öncelikli mülteci" statüsü verilmesi için yasa tasarısı sundu.

İnsan hakları grupları, Çin yönetimini Doğu Türkistan'da neredeyse 10 milyon olan Uygur Türklerine karşı gözaltı kamplarında zorunlu çalıştırmayla beraber suistimaller yapmakla suçlarken, ABD Temsilciler Meclisi’nde Uygur Türkleri için ‘öncelikli mülteci’ tasarısı sunuldu.

‘UYGUR TÜRKLERİNİ KORUMA YASASI’

Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton liderliğindeki bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ikinci öncelikli belirlediği mülteci statüsünün verilmesini içeren "Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası" adlı yasa tasarısını meclise sundu.

"Başta Uygurlar olmak üzere Çin'deki Müslüman ve Türk azınlığa baskı uygulandığı" belirtilen tasarı kapsamında, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan ya da gördüğü baskıdan ötürü bulundukları yerleri terk etmek zorunda kalan kişiler ve ailelerine ikinci öncelikli mülteci statüsü verilmesi talep edildi.

TÜRK VE MÜSLÜMAN DÜNYASINDAN SES YOK

İnsan hakları ve Batılı ülkeler, Sincan bölgesinde yaşayan 10 milyon Uygur Türküne karşı uzun yıllardır süren ‘zulüm’ kampanyasına tepki gösteriyor. Türk ve Müslüman dünyasından insan haklarına aykırı uygulamalara ilişkin ses çıkmazken, bazı ülkeler, Çin politikalarını ‘soykırım’ olarak değerlendiriyor. Çin ise, Sincan bölgesindeki kampları savunarak terörle mücadele ve azınlıklara mesleki eğitim sağlama açısından çok önemli olduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN