Berlin-Moskova krizi: Almanya dört Rus konsolosluğunu kapatıyor

Berlin-Moskova krizi: Almanya dört Rus konsolosluğunu kapatıyor

Almanya, ülkede bulunan beş Rus konsolosluğundan dördünün faaliyet izninin geri alınmasına karar verdi. Bununla birlikte Almanya, Rusya’dan yıl sonuna kadar dört başkonsolosluğunu kapatmasını istedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, bugün Almanya Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Rusya ile yaşanan gerilim hakkında açıklamalarda bulundu. Moskova yönetiminin nisan ayında Rusya’daki Alman personel sayısını 350 ile sınırlandırma kararı aldığını, buna Alman okulları ile kültürel kurumlardaki çalışanların da dahil olduğunu hatırlatan Burger, Almanya’nın kasım ayına kadar Yekaterinburg, Novosibirsk ve Kaliningrad’daki konsolosluklarını kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Burger, "Sadece Moskova’daki büyükelçiliğimiz ile St. Petersburg’daki konsolosluğumuz açık kalacak. Bu gerekçesiz karar, Alman hükümetini Rusya’daki tüm alanlarda çok önemli kesintiler yapmaya zorluyor" dedi.
Rus hükümetinin kararına misilleme yapıldığını aktaran Burger, Almanya’daki 5 Rus başkonsolosluğundan 4’ünün faaliyet izninin geri alınmasına karar verildiğini, Rusya’dan yıl sonuna kadar söz konusu konsolosluklardaki faaliyetlerini durdurmasının istendiğini söyledi. Burger, Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği ve bir başkonsolosluğu ile hizmet vermeye devam edebileceğini vurguladı. Söz konusu kararla iki ülke arasında “personel eşitliği” sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Burger, "Bizi bu duruma getiren, Rus tarafının tavrıdır” diye konuştu.

Karara göre Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği ile Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig, Münih’teki 5 başkonsolosluğundan sadece biri faaliyetlerini sürdürebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN