Bilim insanları 'Böylesini hayal bile edemezdim' diyerek uyardı: Felaketin eşiğindesiniz

Bilim insanları 'Böylesini hayal bile edemezdim' diyerek uyardı: Felaketin eşiğindesiniz

Bilim insanları, yeraltı su rezervlerinin kuruduğunu açıklayarak, Avrupa'yı bir felaketin eşiğinde olduğu konusunda uyardı. Dr. Mayer-Gürr, "Suyun Avrupa'da, özellikle Almanya veya Avusturya'da bir sorun olacağını asla hayal bile edemezdim" deyip sorunun büyüklüğünü açıklarken, bu sorunun artık istikrarsız bir hale geldiğini belirtti.

2018 ve 2019 yaz aylarında Orta Avrupa'da yaşanan su sıkıntısı hala tazeliğini koruyor. O günlerden bu yana devamlı olarak düşük kalan yeraltı suyu seviyelerinde önemli bir artış yaşanmadı.

Yeni bir çalışma ile şiddetli kuraklığın doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini, tarımı etkilediğini ve aynı zamanda büyük enerji kıtlığı yarattığını ortaya çıkardı. Bu uzun süreli yaşanan kuraklığın etkileri Avrupa ülkelerinde 2022 yazında daha belirgi bir haldeydi.

Independent'ın haberine göre; kuru nehir yatakları ve durgun suların yavaş yavaş kaybolması hem doğayı hem de insanları ciddi şekilde etkiledi. Çok sayıda su canlısı yaşam alanlarını kaybederken, kuru toprak tarım için birçok soruna neden oldu.

SU KRİZİ DAHA BÜYÜK BOYUTA ULAŞABİLİR

Tüm bunların sonucunda ise Avrupa'daki enerji kıtlığı da daha kötü bir hale geldi. Yeterli miktarda soğutma suyu bulunmadan Fransa'daki nükleer santraller yeterli elektrik üretmek için mücadele etti.

Hidroelektrik santraller de susuzluktan dolayı işlevlerini yerine getirmekte zorlandı. Avusturya Graz Teknoloji Üniversitesi'nde uydular aracılığıyla yapılan araştırmalar su krizinin önümüzdeki yıllarda daha büyük boyuta gelebileceğini ortaya koydu.

'ASLA HAYAL EDEMEZDİM'

Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa'daki su durumu artık çok istikrarsız hale geldi.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Mayer-Gürr, Birkaç yıl önce, suyun Avrupa'da, özellikle Almanya veya Avusturya'da bir sorun olacağını asla hayal edemezdim Aslında burada, su kaynağıyla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bunu düşünmemiz gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN