Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirerek, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması için Cenevre'de acil siyasi görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.
Pedersen, Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini ve durumun sürekli değiştiğini belirterek, uluslararası toplumla sık sık görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti. “Türkiyeli, İranlı ve Rusyalı bakanlarla görüştüğüm gibi, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği yetkilileriyle de Suriye meselesini ele aldım,” diyen Pedersen, "BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanması için Cenevre'de acil siyasi görüşmeler yapılması çağrısında bulundum" şeklinde konuştu.
Pedersen, Cenevre’de yapılması gereken siyasi görüşmelerin önemine dikkat çekerek, Suriye’de kapsayıcı ve güvenilir bir geçiş düzenlemesi yapılmasının aciliyetine vurgu yaptı. “Suriye’de kapsayıcı ve güvenilir geçiş düzenlemelerinin acilen oluşturulmasıyla başlayarak, düzenli bir siyasi geçişe duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı,” diyen Pedersen, öncekinden farklı bir sürece acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Pedersen, bu sürecin Suriye halkının meşru isteklerinin gerçekleşmesine ve Suriye’nin egemenliğinin, bağımsızlığının, birliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesine yol açması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Bu, Suriye halkının meşru isteklerinin gerçekleşmesine ve Suriye'nin egemenliğinin, bağımsızlığının, birliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesine yol açacak bir sürecin başlangıcı olmalıdır” diyerek, gerilimin düşürülmesi ve sivillerin korunmasına yönelik çağrısını yineledi.
DOHA FORUM'DA DÜNYA LİDERLERİ BİR ARAYA GELDİ
Doha Forum 2024, 7-8 Aralık tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha’da düzenleniyor. Forum, dünya liderleri, siyasetçiler ve uzmanları bir araya getirerek jeopolitik gerilimler, küresel güvenlik, insani krizler ve teknolojik gelişmeleri tartışmak için önemli bir platform oluşturuyor. "Yenilik Gereksinimi" temasıyla yapılan forumda, katılımcılar dünya genelindeki krizlere çözüm önerileri geliştirmek amacıyla fikir alışverişinde bulunuyor.
Forumda konuşmalar yapan ve panellere katılan katılımcılar, diplomasi, diyalog ve çeşitlilik temaları etrafında buluşarak global sorunlara dair çözüm yolları arıyorlar.