BM ve Çin işgal referandumuna karşı çıktı: Putin'in yalnızlığı perçinleniyor

BM ve Çin işgal referandumuna karşı çıktı: Putin'in yalnızlığı perçinleniyor

Rusya'da başlattığı işgalde kendine müttefik bulamayan Rusya Devlet Başkanı Putin'in yalnızlığı giderek perçinleniyor. Savaşta tükenen ordusuna takviye için ilan ettiği seferberlikten eski Sovyetler Birliği ülkeleri olan Türk cumhuriyetlerden destek alamayan Putin, BM çatısı altında en büyük destekçisi olan Çin'den de veto yedi. Çin'in BM Büyükelçisi Jun, Ukrayna'daki ilhak referandumlarının ardından yaptığı açıklamada 'tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi' çağrısında bulundu.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Zhang Jun, Ukrayna'daki ilhak referandumlarının ardından yaptığı açıklamada "tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu. Çin'in BM Büyükelçisi salı günü Ukrayna'daki referandumların sonuçlarının belli olmasının ardından bir açıklama yaptı.

Referandum sonuçlarıyla ilgili Güvenlik Konseyi ülkelerine hitaben konuşan Büyükelçi Jun "Çin Ukrayna'daki son gelişmeleri not etmiştir ve tutumumuz açık ve sabittir; yani tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir" dedi.

TÜRKİYE, AB VE İSRAİL DE REFERANDUMU TANIMAYACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Tokyo'da önceki gün yaptığı açıklamada "Kırım'ın ilhakını tanımadığımız gibi bunu da tanımayacağız." diyerek referandum sonuçlarını tanımayacaklarını söyledi.

İsrail, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu belirterek, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde yapılan referandumları tanımayacağını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumların tanınmayacağı belirtildi.

BM: RUSYA'NIN REFERANDUMLARI YASA DIŞI

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dicarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre 'yasal' olmadığını belirtti.

Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

BM'nin Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

“RUSYA TAMAMEN TECRİT EDİLMELİ”

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusya'nın referandumunun 'toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi' olduğunu belirterek Rusya'nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy "Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs" ifadesini kullandı.

Zelenskiy, "soykırımsal politika" yürüten Rusya'nın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini söyledi.

RUSYA REFERANDUM YAPTIĞI BÖLGELERE NÜKLEER SİLAH YERLEŞTİREBİLİR

Referandum sonucunda Rusya'nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandumun ardından Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabileceklerini söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN